De Behandeling / The Treatment [2014]

Adva van egy nyomozó, Nick, akit kísért a múlt. Még gyerek volt, amikor a kisöccsét elrabolta egy pedofil. Ki tudja, mit tett vele, mindenesetre a fickó szabadlábon van, még mindig levelekkel terrorizálja Nicket, de az is megesik, hogy a háza körül bóklászik. Adva van egy ügy, amit Nick kap meg: egy családot három napig tartott fogva egy férfi a saját házukban, majd távozáskor elrabolta a kisfiút. A környékbeli gyerekek pedig egy trollról beszélnek, aki a fákról figyeli őket, vagy épp felmászik az ablakig.

Nyomasztó ez a film, de még mennyire nyomasztó. Szinte képtelenség fészkelődés nélkül végig ülni, annyira kegyetlen képet tár elénk. Mert mi lehet undorítóbb dolog a pedofíliánál? Ugye, hogy szinte semmi.

A De Behandeling egy olyan világba kalauzol el, amelyből szíved szerint menekülnél, kiszakadnál minél hamarabb, de rájössz, hogy hiszen ez pont az a világ, amelyben Te magad is élsz. Kötélből font idegekkel kell rendelkezned, hogy ne kapcsold ki bizonyos részeknél - pedig a sok szörnyűséget mégcsak nem is vizuálisan, inkább verbálisan tolják az arcodba - bár tény, hogy bizonyos jeleneteknél képileg sincs finomkodás.


Alapvetően egy nyomozós film, valamint egy személyes dráma koktéljáról beszélünk, de úgy ütősen, kísérőital nélkül. Ugyan az utóbbi szál csak egy szelete magának az összképnek, ki tudja, kicsit átírva a másik részét, még meg is lettünk volna nélküle, és akkor még rövidebb is lett volna a film. Félreértés ne essék, a két óra és tíz perc pikk-pakk elrepül, egész egyszerűen csak túl sok ez a tömény mocsok így egyben. A nyomozós rész ellenben frappánsan működik. Fordulatos, félrevezető, hiába gondolod elsőre egy ponton, hogy az úgy van, bizony, az nem úgy van. Geert Van Rampelberg pedig remekül elbánt a főszereppel: egy céltudatos zsaru, akit a múlt nem hagy nyugodni, ezáltal csak a munkája van neki, egyfajta megváltást keresve azzal, hogy minél több pedofilt kaphat el.

Lelkiállapot - az kell hozzá. Ha idegileg felkúr ez a téma, akkor még csak meg se próbálkozz vele! Összességében jó film, már amennyire szabad azt mondani egy efféle produkcióra. Tetszett, mert fenntartja az érdeklődést, nem él a szokásos sablonokkal, sőt, inkább egy kemény gyomrost ad nekik, na és persze a nézőnek is. De az már egyszer biztos, hogy többet soha a büdös életben nem akarom látni.

7/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]