A fantomlakó / El habitante incierto [2004]

Félix és barátnője útjai két hónapja külön váltak, azóta a férfi egyedül tengeti mindennapjait tágas
házában. Egyik nap egy idegen fickó kopogtat be az ajtón, telefonálni szeretne. Félix beengedi, majd magára hagyja, hogy nyugodtan beszélhessen. Amire visszaér, a fickónak hűlt helyét találja. Innentől kezdve Félix úgy érzi, nincs egyedül a házban. Hangokat hall, mindig egy másik szobából, de soha nem talál senkit ebben a hatalmas házban.

Azért a spanyol thriller mégis csak spanyol thriller. Még ha nem is spanyol viasz, de nem lehet kétség, hogyha meghalljuk, hogy egy thriller, esetleg egy horror ebből az országból érkezett, az már némi garanciát is jelenthet. A fantomlakóval is ez a helyzet. Nem a legkiemelkedőbb, de nagyon korrekt. Nem a legösszeszedettebb, de érdekfeszítő. Befogsz-e nézni az ágy alá lefekvés előtt a film megtekintése után? Nos, ha egyedül vagy, még az sem kizárt.

És megint az a helyzet áll fenn, hogy a fent is leírt szinopszis a teljes cselekménynek csupán a töredéke. Pont ezért kár is belemenni a további részletekbe, de maradjunk annyiban, hogy jobban jársz, ha egyéb részleteknek nem olvasol utána. A sztori visz magával előre, hamar eljön az a pont, amikor jó eséllyel a fejedet vakarod, mert lövésed sincs, hogy akkor innen hogyan tovább? Fordulatokban tehát bővelkedik, és ahogyan azt a spanyol thrillerektől úgymond elvárjuk, ha nem is egy átütő erejű, de mindenképp egy pont odavaló csavart is tartogat a befejezésre.


De ahogy arra már egy fél mondat erejéig kitértem, nem a legkiemelkedőbb. Bár nézeti magát, és fenn tartja az érdeklődést, azért nem lehet hibátlannak nevezni, néhány kérdés megválaszolatlanul marad, egy-két hézagot nem sikerül alaposan befoltozni, de van egy pont (spoilerek miatt nem lövöm le, mikor), amikor apróbb túlzásokba is belefuthatunk. Ha azt vesszük, első filmnek tisztességes munka: Guillem Morales a rövidfilmek után A fantomlakóval nyargalt át az egész estés mozikba, és sajnos ezek után már csak egy másik thrillert rendezett (Los ojos de Julia - tervben van!).

Muszáj megemlíteni továbbá a spanyol thrillerek, horrorok egyik, piros pontra jutalmazott jellemvonását, ami itt is jelen van: a ház, ahol játszódik. A gigantikus épület, a maga építészeti stílusával, ahol nem lehet nehéz eltévedni, tökéletes helyszín ezeknek a filmeknek.

Mivel mostanság úgyis olyan búval bélelt, szürke idők vannak, A fantomlakó tökéletes választás lehet mondjuk a kora esti órákra. Részemről ajánlott, még ha nem is egy hibátlan mestermű, csont nélkül végig lehet nézni.

7/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]