Cypher [2002]

Nagyvállalati kémkedés cyberpunk stílusban. Jöhet? A 2002-es Cypher egy itthon nem annyira ismert science fiction + kémfilm koktél, méghozzá Vincenzo Natali, a Kocka rendezőjének tolmácsolásában. Ezen pár sor alapján lényegében könnyen eldönthető, rááldozol-e másfél órát az életedből erre az abszolút méltatlanul hanyagolt, hangulatos, csavaros és izgalmas szösszenetre.

A történet főhőse egy Morgan Sullivan nevű, teljesen hétköznapi átlagember, aki egy bizonyos DigiCorp nevű céghez jelentkezik, szupertitkos ipari kémkedésre. Meg is kezdi munkáját a konkurens vállalatnál, de amire észbe kap, máris kettős ügynök lesz belőle, miután a Lucy Liu által megformált, rejtélyes nő figyelmezteti arra, hogy a DigiCorp-al bizony pont, hogy rossz csónakban evez. És itt még messze nem áll meg a történet, de legyen annyi elég, hogy nem feltétlenül mindenki az, akinek látszik, akinek mondja magát, és nem lehetsz biztos abban, hogy mindenki az...hmm... akinek gondolja magát.

Az alacsony költségvetés nem kicsit érezhető a Cypher nézése közben, mindenesetre az abszolút pozitívum, hogy maradtak a minimalista megoldásoknál, mintsem, hogy átmenjenek gagyiba. Oké, beismerem, egy-két helyen, de tényleg nagyon minimálisan kicsit azért a kevés lóvé rányomta a bélyegét, de egyáltalán nem tud zavaró lenni.


Lucy Liu-t gondolom nem kell bemutatni, ellenben a főszereplőt alakító Jeremy Northam-et már nem tudtam hova tenni. Az ismertebb filmjeit elnézve olyan mozikban volt látható, mint A hálózat csapdájában, az Invázió, esetleg a Mimic. Tény, hogy nem egy A-listás emberrel van dolgunk, de hát kit érdekel, ha ennyire elbírt a szereppel. Noha eleinte voltak kétségeim a játékát illetően, aztán szépen megszoktam, a végére pedig abszolút nem volt gondom vele.

Szeretem a cyberpunkot, a minimalista sci-fiket, szeretem a kémfilmeket, szeretem, ha egy filmnek hangulata van, ha a design odateszi, amit oda kell. Bár a film vége - nálam legalábbis - erősen lehúzta a végeredményt, mégis: sikerült csont nélkül lekötnie, végig képes arra, hogy odafigyelj rá, főleg, hogy nagyon hamar el lehet veszíteni a fonalat, ha rosszkor nézel félre. Mindenképp egy említésre méltó film. Nem tökéletes, messze nem az, de összességében nagyon érdekes volt.

7/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]