Operation Avalanche [2016] - A holdra szállás kamu?

Minden adva volt, hogy jó kis konteó-film kerekedjen ki, és az Operation Avalanche valahol teljesíti is ezt az elvárást, de nem maradéktalanul. Matt Johnson filmje azt a témát járja körbe, illetve foglal állást a maga fiktív történetével, hogy a Holdra szállás csupán kamu. Mindehhez a talált kamerás, found footage műfajt választotta, amely nekem személy szerint nagyon bejött - és valahol a sztori is úgymond "megkövetelte", hiszen a történet nagy része is fű alatt zajlik, a titokban megbúvó kamerával pedig könnyen lehet leleplezni dolgokat.


1967-ben járunk, nagy a versengés Amerika és a Szovjetunió között, hogy melyik nagyhatalom küld először embert a holdra. Az amcsiknak minden okuk megvan feltételezni, hogy szovjet kém lapul a NASA berkein belül, így négy CIA ügynököt küldenek az intézmény falai közé, akik magukat dokumentumfilmesnek álcázva lapulnak meg. Nem telik el sok idő, és egy véletlenül kihallgatott telefonbeszélgetésből rájönnek: nagy valószínűséggel a szovjetek beelőzik Amerikát. Ekkor egy igen őrült, ám kivitelezhető ötletük támad...

Az Operation Avalanche-nak megvannak a maga előnyei: aki szereti az összeesküvés-elméletekkel foglalkozó filmeket, annak bátran javasolt. Ugyanígy a Holdra szállás témája után érdeklődők is nyugodtan rávethetik magukat. Azonban mások... nos, jó eséllyel unatkozni fognak, akiket pedig zavar a kézikamerás megoldás, az nem egy alkalommal a falat fogja kapargatni, vagy még azelőtt kinyomja a 'csába.


Érdekes alapfelvetéssel, és nem egyszer olyan megoldásokkal rukkol elő, hogy tényleg látszott némi igyekezet a készítőkben. Sajnos ezt nem sikerült végig kihúzni. Inkább tűnik egy lelkes amatőr filmnek (nem, nem a korhű, szemcsés képi világ miatt), mintsem egy olyan produkciónak, amelyet érdemes lenne filmfesztiválokra küldeni, vagy akár moziba. Az egyik pillanatban elismerő csettintést kiérdemlő ötleteket vet fel, a másikban pedig csak mély sóhajokat vált ki, mert elfogy a szufla - és így tovább, és így tovább...

Kicsit szatirikus hangvételű konteó-thriller, amelynek a megvalósításán lehetett volna még ülni egy kicsit, de még így sem vállalhatatlan. Egyszerűen csak jobban is elsülhetett volna, ha már ilyen őrült ötletet dob fel.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Halálos hallgatás / Dead Silence [2007]