Operation Avalanche [2016] - A holdra szállás kamu?

Minden adva volt, hogy jó kis konteó-film kerekedjen ki, és az Operation Avalanche valahol teljesíti is ezt az elvárást, de nem maradéktalanul. Matt Johnson filmje azt a témát járja körbe, illetve foglal állást a maga fiktív történetével, hogy a Holdra szállás csupán kamu. Mindehhez a talált kamerás, found footage műfajt választotta, amely nekem személy szerint nagyon bejött - és valahol a sztori is úgymond "megkövetelte", hiszen a történet nagy része is fű alatt zajlik, a titokban megbúvó kamerával pedig könnyen lehet leleplezni dolgokat.


1967-ben járunk, nagy a versengés Amerika és a Szovjetunió között, hogy melyik nagyhatalom küld először embert a holdra. Az amcsiknak minden okuk megvan feltételezni, hogy szovjet kém lapul a NASA berkein belül, így négy CIA ügynököt küldenek az intézmény falai közé, akik magukat dokumentumfilmesnek álcázva lapulnak meg. Nem telik el sok idő, és egy véletlenül kihallgatott telefonbeszélgetésből rájönnek: nagy valószínűséggel a szovjetek beelőzik Amerikát. Ekkor egy igen őrült, ám kivitelezhető ötletük támad...

Az Operation Avalanche-nak megvannak a maga előnyei: aki szereti az összeesküvés-elméletekkel foglalkozó filmeket, annak bátran javasolt. Ugyanígy a Holdra szállás témája után érdeklődők is nyugodtan rávethetik magukat. Azonban mások... nos, jó eséllyel unatkozni fognak, akiket pedig zavar a kézikamerás megoldás, az nem egy alkalommal a falat fogja kapargatni, vagy még azelőtt kinyomja a 'csába.


Érdekes alapfelvetéssel, és nem egyszer olyan megoldásokkal rukkol elő, hogy tényleg látszott némi igyekezet a készítőkben. Sajnos ezt nem sikerült végig kihúzni. Inkább tűnik egy lelkes amatőr filmnek (nem, nem a korhű, szemcsés képi világ miatt), mintsem egy olyan produkciónak, amelyet érdemes lenne filmfesztiválokra küldeni, vagy akár moziba. Az egyik pillanatban elismerő csettintést kiérdemlő ötleteket vet fel, a másikban pedig csak mély sóhajokat vált ki, mert elfogy a szufla - és így tovább, és így tovább...

Kicsit szatirikus hangvételű konteó-thriller, amelynek a megvalósításán lehetett volna még ülni egy kicsit, de még így sem vállalhatatlan. Egyszerűen csak jobban is elsülhetett volna, ha már ilyen őrült ötletet dob fel.


Nincsenek megjegyzések

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Üzemeltető: Blogger.