Keményítőkúra / Get Hard [2015]

James King (Will Ferrell) dúsgazdag üzletember, mindene megvan: gyönyörű lakás, fiatal menyasszony, ívelő karrier. Azonban egy félrtértés miatt sikkasztással gyanusítják, amelynek következtében tíz év börtönre ítélik. Harminc napja van, hogy elrendezze ügyeit. Felkéri a kocsimosóját, Darnell-t (Kevin Hart), hogy oktassa ki keménységből, hogy ne zacsipacsizzák meg első nap a sitten.

Ugye vannak a tipikus Will Ferrell vígjátékok, amelyekben a fickó szinte mindig ugyanazt a karaktert hozza, ugyanazokkal a manírokkal, és a poénok is nagyjából kimerülnek a fingós, orraeséses szinten. Persze akad néhány kivétel az ő karrierjében is, lásd: Everything Must Go, vagy a Felforgatókönyv, de ha azt mondják nekem, hogy "tudod, olyan szokásos Will Ferrell vígjáték", akkor pontosan levágom, miről is van szó.

Nos, a Keményítőkúra is pont ilyen. Plusz még itt van a tarsolyban Kevin Hart, akit mostanában nagyon nyomnak előre. Jó hírem van, ha kedveled a fickót, mert itt bizony kiéli magát, ellenben ha a falra mászol tőle, akkor messze került el ezt a filmet. Sőt, ha Ferrell sem a szíved csücske, akkor még a címet se ejtsd ki hangosan!

Mert ez a film másból sem áll, mint Ferrell és Hart másfél órás ripacskodásából. Az eddig álomvilágban élt James pusztán Darnell bőrszínéből következtet arra, hogy a szegény autómosó vállalkozást üzemeltető fekete srác biztos volt már börtönben, így kiváló tanárja lehet neki. Alaposan berezel a börtöntől, így kemény fiúként akar bevonulni. Megkezdődik a kiképzés, amely tartogat jó néhány jaj, de nem vicces pillanatot.

Elesnek? Nevess. Egy pénisz hozzáér az archoz? Röhögj! Ferrell csilli-villi cuccokban sétál be a kertvárosi fekete bűnözők közé? Csapkodd a térded! Nem túlzok, ha azt mondom, hogy maximum egy-két kósza mosoly volt csupán a reakcióm a cirka száz perc alatt, jobbára azok is néhány jó időben elsütött beszólás végett eshettek meg. Maguk a helyzetkomikumok konkrétan kínosak. És ha túljutunk azon, hogy a poénok nem működnek, még mindig ott lenne a mentőöv, hogy pusztán filmként mennyire állja meg a helyét? Nem fogok hazudni: semennyire. A forgatókönyvet akár egy tízéves is írhatta volna (ahogy azt szoktam, most is elnézést kérek minden tízévestől...), annyira nem szolgál semmi meglepetéssel, semmi újdonsággal, semmi eredetiséggel, de még csak normálisan összerakottnak sem nevezném.

Igen, olyan film ez, amelyet ha látatlanban te ajánlasz be esti programnak, akkor te leszel a hibás, hogy a komplett este el lett rontva.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Top 10: Kedvenc vígjátékok