Brooklyn legmérgesebb embere / The Angriest Man in Brooklyn [2014]

Henry Altmann (Robin Williams) egykor boldog családapa volt, középkorára viszont mogorva, cinikus emberré vált. Agyi aneurizmát diagnosztizálnak nála, helyettesítő orvosát pedig, aki a hírt közli vele (Mila Kunis), annyira kikészíti abban a pár percben, hogy a nő dühében annyit mond neki: 90 perce van hátra az életéből. Henry elindul, hogy helyrehozza azt, amit az évek során elbaltázott.

Te mit tennél, ha csak másfél óra lenne vissza az életedből? Csinálnál még valami őrültséget? Egyedül töltenéd? Vagy a családoddal lennél? Egy ilyen hirtelen jött sokk mindenkinél mást és mást válthat ki. Kilencven perc nem sok idő egy ilyen helyzetben, a kérdés az, hogy mire elég?

Nos, a mindig, mindenkivel bunkó, családjától már rég eltávolodott Henry úgy dönt, megpróbálja rendezni a sorait szeretteivel. Persze flegma természete még ezekben a percekben sem hagyja őt cserben. Hiába, valahol kisiklott az élete, és ő már egy ilyen személyiség lett, nem tud ellene mit tenni. Utálja a világot, utálja az embereket, szinte senkihez sincs egyetlen jó szava sem. Mindeközben a doktornőt furdalja a lelkiismeret, hogy hazudott a férfinek, így a nyomába ered. Ezen a két szálon fut a sztori java része.

Az a szomorú helyzet áll fenn, hogy ezt a filmet képtelenség úgy nézni, hogy nem kattog végig a fejedben: Robin Williams már nincs köztünk. És igen, tekintettel a sztorira ez valamicskét rányomja a bélyegét a film dramaturgiájára. Nagyon nagy kár, hogy szegény Robin Williams nem kaphatott egy ennél méltóbb búcsút...

Mert a Brooklyn legmérgesebb embere sajnos egy meglehetősen középszerű, mondhatni sablonos drámaként végezte. A spanyol viasz feltalálása nem az ő reszortja lett: nagy megváltásokat, megfejtéseket nem ígér, a drámai sík felszínét pedig csak felülről kapargatja. Hol próbál humoros lenni, de inkább kínossá válik, amikor pedig azon van, hogy megindítsa a nézőt, sosem sikerül neki igazán - kivéve talán a lezárás.

Mila Kunis ezúttal sem egy Oscar-esélyes alakítást tudhat maga mögött: a szemeivel még mindig szépen tud nézni, de neki inkább a vegytiszta, popcorn-komédiák valók, ahol nem kell megerőltetnie magát különösebben. Robin Williams-re nem tudok rosszat mondani, és nem csak azért, mert "halottól jót vagy semmit", erről szó sincs. Hiába voltak ciki filmszerepei, azért ha megkapta azt a bizonyos karaktert, amivel tudott mit kezdeni, párszor sikerült meglepnie a nagyérdeműt - és ezúttal sincs másképp.

Őszintén sajnálom, mert a filmben volt potenciál, hiába voltak elrettentő a film visszhangja, én pozitívan ültem neki, szerettem volna szeretni, de még így sem tudtam vele igazán mit kezdeni. Egy kihagyott lehetőség, amelyre ráfért volna egy precízebb rendező, elég csak megnézni, Phil Alden Robinson miket rakott le az asztalra. A Brooklyn legmérgesebb embere pont ezek mellé fér be, sajnos.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

Top 10: Found Footage filmek

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]