Csúnya, gonosz bácsik / Big Bad Wolves [2013]

Egy izraeli kisvárosban egy pedofil sorozatgyilkos tartja rettegésben az ott élőket. Bár van egy
gyanúsított, egészen pontosan egy hittantanár, de nincs elég bizonyíték. Adva van egy rendőr, aki nem hagyja annyiban a dolgot: hiába menesztik munkahelyéről egy netre feltöltött videó miatt, amelyen ő és még néhány nehéz fiú püfölik a gyanús tanár urat, ő úgy dönt, saját maga veszi kezelésbe a fickót. Időközben megjelenik az egyik meggyilkolt lány apja, a film pedig egy pincében folytatódik tovább: az apukam a rendőr és a megkötözött gyanúsított. A cél, hogy kiderüljön, hol van a meggyilkolt kislány... feje.

A Big Bad Wolves egyik nagy beharangozója volt, hogy tavaly Tarantino az évösszegző filmes toplistáján az első helyig kúsztatta fel. Őszintén szólva, a filmet elnézve ezen kár is lenne meglepődni. Lassú és elég groteszk - azonban ezek mind a pozitív oldalra írhatók fel. Hiába egy komótos sebességű filmről van szó, nagyon ügyesen bánik a feszültséggel, nem fullad unalomba, és erről részben a nagyon ügyes kis csavarok is gondoskodnak. Itt jegyezném meg, hogy hiába egy torture porn, avagy kínzós filmről beszélünk a Big Bad Wolves esetében, nem mellőzték a fekete humort sem. Nem garantálom, hogy ez a fajta vicceskedés mindenkinek a kedvére lesz, azt viszont el lehet mondani róla, hogy nincsenek a röhögésig kiélezve, egyszerűen csak annyit kapunk belőlük, amennyivel egy keveset lehet oldani ezt a feszültséget.


Így lesz a BBW egy nagyon érdekes egyveleg: thriller, krimi és egy csipetnyi komédia korántsem hétköznapi, de annál frappánsabb koktélja, egyenesen Izraelből. Többek közt az Omar esetében is átjött már, hogy érdemes odafigyelni erre az országra filmkészítés szempontjából, mert elég komoly gyöngyszemeket képesek lepakolni az asztalra. Fontos megjegyezni, hogy a film messze nem egy felszínes baromság, bizony előkerülnek a morális kérdések, de nem röstellték kihagyni a lélektani tartalmat sem. Lehet izgulni, agyalni, felháborodni, de arra sem árt felkészülni, hogy amikor kínzás van, akkor egész konkrétan: kínzás van. Finomkodó képkockák nélkül.

Túlzás lenne azt állítani, hogy "tarantinós" élményt fogtok kapni, de néhány jelenetben azért visszaköszön Quentin munkássága. Nem mindenkinek ajánlható, ez tény, de ha bejönnek a lassan elmesélt, véres thrillerek, nyakon öntve egy kis sötét humorral, valamicske erkölcsi moralizálással megfűszerezve, akkor szerintem ne habozz olyan sokat.

8/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]