A Grand Budapest Hotel / The Grand Budapest Hotel [2014]

Wes Anderson filmjeit lehet szeretni, lehet utálni, de egy dologban egyet kell érteni: nem hétköznapi filmekkel színesíti a mozis palettát évről évre. A Grand Budapest Hotel pedig remekül viszi tovább azt a fajta hangulatot, látványvilágot, humort és szellemiséget, amellyel Anderson filmjei egyedivé válnak.

Gustave (Ralph Fiennes) a Budapest Hotel tulajdonosa, igazi szoknyapecér, nem egy, meg nem kettő vendégével szűrte már össze a levet. Jelen esetben egy idős hölggyel (Tilda Swinton!!!) tette meg ezt, akit egy napon holtan találnak. Mint az kiderül, az elhunyt Madame D a végrendeletében Gustave-ra hagyta a tulajdonában lévő, felbecsülhetetlen értékű festményt, amelyre természetesen a családnak is fáj a foga. Így hát az elhunyt fia, Dmitri (Adrien Brody) hamar ráuszítja emberét (Willem Dafoe) Gustave-ra, aki időközben megpattant a művel, ráadásul vele tart a hotel londínere, a fiatal Zero (Tony Revolori) is.

Kár cifrázni, a Grand Budapest Hotel voltaképp egy menekülős film, amelyben hőseink egyik zűrből a másikba csöppennek. Ellentétben az amúgy szerintem szintén zseniális Moonrise Kingdommal, itt sokkal pörgősebb eseményeknek lehetünk szemtanúi. Mindehhez hozzápárosul az a minimalista, mégis bámulatba ejtő látvány, amellyel Wes Anderson filmjei kitűnnek a többi közül. Minden annyira steril, szimmetrikus és mesebeli, hogy öröm nézni, nincs olyan képkockája a filmnek, amely ne férne el egy festményen.


Szerencsére a humort sem mellőzték, de azt mindenképp érdemes megjegyezni, hogy ezúttal sem fogjuk könnyesre röhögni magunkat, ez a rész inkább csak a megmosolyogtatás szintjén marad, ám ezen a fokon páratlan munkát végzett Anderson és Hugo Guinness. Nincsenek tűélesre kihegyezve a humor morzsák, inkább egy-egy elejtett mondat, gesztus, apró cselekedet az, amivel sikerül növelni ezt a faktort.

És hát a színészek... Anderson szeret a jól bevált arcokkal dolgozni, és mindig csak tátjuk a szánkat, hogy na, már megint mennyi ismerős figura tűnik fel. A már fentebb említett színészek mellett látható a filmben továbbá F. Murray Abraham, Harvey Keitel, Jason Schwartzman, Jeff Goldblum, Jude Law, Edward Norton, Bill Murray, Saoirse Ronan, Tom Wilkinson, vagy épp Owen Wilson. Le a kalappal ezen a téren is, de tényleg.

Így a végére érve azért azt le kell szögezni: a film nem Magyarországon játszódik, a Grand Budapest Hotel nem Budapesten van, sőt. Egy fiktív helyen játszódik a cselekmény, méghozzá a Zubrowka Köztársaságban. De ez teljesen mellékes. Megmerem kockáztatni, hogy ezúttal azok is bepróbálhatják a filmet, akik amúgy nem kifejezetten szeretik Anderson filmjeit. Persze ehhez is kell egyfajta hangulat, mert nem az a tipikus popcorn-rágcsálós tucatfilm, sokkal inkább egy hibátlan atmoszférával megfejelt mesefilm és akciókomédia (igen, bizonyos szempontból az, de itt sem kell általánosítani) keveréke. Csak úgy, ahogyan azt Wes tudja.

8/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

Stephen King: Az / It [1990]