Ugrás a fő tartalomra

Véresen egyszerű / Blood Simple. [1984]

Texasban járunk. A kocsmatulajdonos Julian rájön, hogy a felesége csalja őt az egyik alkalmazottjával. A férj felbérel egy magánnyomozót, hogy ölje meg a párost, azonban a hekusnak más tervei vannak. Ezzel viszont nem várt események sorozata veszi kezdetét. A Coen-tesók első filmje.
A Blood Simple. a Coen-tesók első filmje, egy hamisítatlan neo-noir elemekkel felpakolt krimi, hangyányi fekete humorral megfűszerezve. Ugyan ez nagyon sok Coen-filmre elmondható, de voltaképp a Blood Simple. volt az alapja mindennek. A karrierjüknek, illetve a sajátos motívumaiknak.

Az már ebben a filmben is lejön, hogy a páros nem szeret kapkodni. Megfontoltan, lassacskán halad csak elsőre a történet, amely szerencsére nem az unalmas perceket idézi elő, sokkal inkább a feszültebb atmoszférát teremti meg. Azt az atmoszférát, azt a légkört, amely erőteljesen képes megragadni a nézőt, és viszi magával ezen a korántsem barátságos környéken. Texas, Amerika egyik eldugott szeglete: végtelen mezők, redneck alakok, egy egészen más Amerikát mutat be. Coenék - akik amúgy született minnesotai srácok - gyakran helyezik előtérbe az elszigetelt kisvárosok furcsa és romlott figuráit, és ha megnézzük a filmjeiket, valahogy mindig jobban tudják kezelni ezeket a karaktereket.


A vontatott jelenetek általában valamiféle nem várt fordulatot készítenek elő, amely nagyon ügyes mozgatórugója a filmnek. Apropó, fordulatok. Ha úgy vesszük, lényegében nem történik olyan sok minden a filmben, tekintettel a cirka másfél órás játékidőre, plusz a komótos elmesélésre, mégis, amikor fordul egyet a sztori, akkor valóban sikerül meglepniük az embert. Az a bizonyos élve eltemetős jelenet pedig remekül megalapozta azt a brutalitást, amelyet később például a Fargóban még nagyobb szintre emeltek.

Frances McDormand, aki ugyanebben az évben házasodott össze Joel Coen-nel, alakítja a femme fatale-t, a nőt, akiért egy nagyon groteszk küzdelem folyik. Szeretőjét John Getz, seggfej férjét Dan Hedaya játssza, és valójában senkit sem tudnék feketelistára tenni, de mégis az egyik legemlékezetesebb karakter a magánnyomozó, M. Emmet Walsh alakításában.

Hiába a nyolcvanas évek, hiába a korszak jellegzetes hangulata, a Blood Simple. mégis egy időtálló alkotás, amely már a legelső jeleneteivel odasúgja neked diszkréten, hogy itt valami nagyon mást fogsz látni, mint amit eddig. Ha nem is ez Coenék legjobb filmje, de piszkosul erős indítás volt karrierjük legelején.


Megjegyzések