A gyűlölet / La Haine [1995]

Három jó barát, Said, Vinz és Hubert egyik haverja, Abdel kórházba kerül egy rendőrökkel való konfrontálódás során. Az a hír járja, hogy az összecsapás során az egyik rendőr elvesztette a fegyverét. Hamar bebizonyosodik, hogy ez való igaz, ráadásul a stukkert Vinz találta meg, aki úgy dönt, ha Abdel nem kerül ki élve a kórházból, fogja magát és a talált pisztollyal szemet szemért alapon megöl egy zsarut.

A helyszín Franciaország, de lényegében akármelyik ország lehetne. Bármelyik nagyváros kertvárosi része, ahol a fiatalokat fogságban tartja a gyűlölet. És ez most nem csak egy szimpla frázis: a srácokban ott tombol a düh, nincs egymáshoz egy normális szavuk, de úgy általában senkihez. Lógnak, bandáznak és füveznek, vagy a blokkban a hasonló életstílust folytató, társadalmilag kirekesztett fiatallal, vagy csak úgy hárman. Tök mindegy, valahogy teljen el a nap, szóljanak be néhány rendőrnek, akiket amúgy a legcsekélyebb mértékig sem vesznek emberszámba.

Mi, nézők pedig a három fiú egy napját követhetjük nyomon.

Szokás mondani, hogyha egy filmben előkerül egy pisztoly, az előbb vagy utóbb valószínűleg elsül. Hiszen nem véletlenül van ott. Ezt a témát legjobban a Coen-tesók fogták meg az Égető bizonyítékban, de ők is inkább parodisztikusan. A gyűlölet közben azonban nem tudsz szabadulni a gondolattól, hogy amíg ez a trió jóformán csak lófrál, ott van náluk a stukker. Ráadásul nem is akárkinél, hiszen Vinz majdhogynem pszichopata, hármójuk közül talán a legbetegebb, akinek még csak köszönni sem szeretnél, mert abba is beleköt.

És ha már itt tartunk, muszáj megemlíteni, hogy a mindössze 29 éves Vincent Cassel mennyire frenetikusat alakít. Mintha ráírták volna. Itt van még Said, akit Saïd Taghmaoui formál meg, ő talán a legéretlenebb a csapatból. Nem úgy, mint Hubert (Hubert Koundé), aki afféle bölcs a társaságban, ő látja át legjobban a dolgokat, de vannak pillanatok, amikor rájössz, hogy csak társaihoz képest tűnik normálisnak. És igen, jól olvastad, a nevek megegyeznek.

"Azt ismered, hogy egy társadalom zuhan lefelé, és miközben zuhan, egyre csak azt ismételgeti: eddig minden rendben, eddig minden rendben, eddig minden rendben..."

A film ezzel a mondattal zárul, és ebben úgy körülbelül minden benne van. Mert ez a társadalom, amiben ez a három fiú él, mozog, lélegzik, létezik, az valóban zuhan lefelé. De minden zuhanásnak ugyanaz a vége. Az utolsó, körülbelül fél perc pedig megmutatja, pontosan mi is az, miközben te úgy érzed majd magad, mint akit gyomorszájon vágtak, tiszta erőből.


6 megjegyzés:

 1. Nem úgy indul, hogy "Egy pasi kizuhan az 50-ről, és miközben..." A társadalmas dolog csak a végén van, de lehet rosszul emlékszem. Amúgy szeretjük nagyon és érdemes megnézni ki rendezte, én anno rohadtul meglepődtem rajta.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Jogos, neked van igazad, köszi! Átfogalmaztam :)

   Mondasz valamit, valóban érdekes látni egy ember filmográfiájában két olyan filmet, mint a Babylon A.D. és a La Haine :D

   Törlés
  2. Egyrészt, másrészt én az Amélie-ben láttam először a faszit és viccesen jött ki, hogy előtte rendezett egy ilyen filmet :D

   Törlés
  3. Erre most írnék valamit, de úgyis azt reagálnád rá, hogy "Mi az, hogy még nem láttad az Amélie-t???!!!" :D

   Törlés
  4. Most akkor úgy teszek, mintha nem lepődnék meg, helyette inkább azt mondom, hogy: ajánlok egy filmet, nem tudom hallottál-e róla, Amélie csodálatos élete a címe :D (kurvagyorsannézdmeg:P)

   Törlés
  5. Már ezer éve fel van írva, de most akkor sort is kerítek rá. Tényleg :D

   Törlés

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Üzemeltető: Blogger.