The Belko Experiment, avagy irtsd a kollégáid, ha élni akarsz!

Egy kolumbiai irodaház nyolcvan alkalmazottját szó szerint bezárják munkahelyükre, majd egy titokzatos hang közli velük: harminc percük van arra, hogy két ember holtan végezze. A dolgozók addig nem veszik komolyan az üzenetet, amíg le nem telik az idő. És ez még csak az első feladat volt...


Akinek tetszett a Killing Room, a Nine Dead, vagy akár - az amúgy nagyszerű - Kill Theory, az örülhet, hiszen a The Belko Experiment egy újabb zárt térben történő rémület, amely nem a szokványos slasher elemeket követi, hanem magukat a karaktereket állítja egy igen súlyos döntés elé.

Te megölnéd a kollégáid, hogy megmenekülj?

Ezt a kérdést boncolgatja, és nem spoiler ha azt mondom, hogy igen, a The Belko Experiment hiába próbál moralizálni bizonyos pontokon, végső soron mégiscsak vérfürdő lesz belőle.  Eleinte csak két ember, ám amikor rájönnek, hogy itt nem babra megy a játék, és nem egy április elsejei tréfáról van szó, máris más lesz a leányzó fekvése a szereplők számára is. Természetesen klikkesednek, lesznek jó és rossz karakterek is egyaránt. Valaki mindvégig próbál ember maradni, mások mentik a bőrüket azzal, hogy megteszik azt, amire a "vállalat" utasítja őket.  Lesz, akinél elszakad a cérna és bepánikol, de valaki próbál ember maradni és inkább elbújik. Szóval minden létező embertípust felvonultat a film, amely egy ilyen szituációban felbukkanna.


De ez csak egy olyan adalék, amely élvezhető másfél órává teszi ezt a kamara-thrillert. Mert a legfőbb szempont, hogy cseppet sem unalmas. A 88 perc tisztességesen kivan töltve, nincsenek mellébeszélések, az izgalmat pedig rendkívül okosan sikerül fenntartani. Könnyen elvérezhetett volna, ha valahol sokat tököl, vagy nem lesz bevállalós. Megnyugtatok mindenkit: nincs finomkodás.

De nem hibátlan a film, és ezt nagyon sajnálom, pedig tényleg csetlő-botló dolgokon csúszik el. Kell ugye egy főhős (John Gallagher Jr. - 10 Cloverfield Lane, Hush), de nem is az ő személye a baj, lehet vele azonosulni bőven, hanem néhány olyan szituáció, amelybe sodorta őt a forgatókönyv. Mert igen, itt is eljátsszák párszor, hogy az utolsó előtti pillanatban, amikor már csak egy hajszál választja el attól, hogy annyi legyen neki, akkor csodával határos módon megmenekül. Tudom, ő a főszereplő, nyilván túléli ezeket a jeleneteket, de nem lett volna muszáj ilyen helyzeteknek kitenni. A másik dolog a vége. Nem lett rossz, de nagyobb durranást vártam. Nem vérzett el, nem bosszantó, csak kicsit olyan semmilyen.

De még így is: a The Belko Experiment egy nagyon korrekt darab azoknak, akik egy nem kimondottan agyalós, de annál izgalmasabb thrillerre vágynak.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Halálos hallgatás / Dead Silence [2007]