View Askewniverse: Shop-stop 2 / Clerks II [2006]

Dante és Randall munkahelye porig égett, így váltaniuk kell, ezúttal egy gyorsétteremben vállalnak melót (igen, abban a gyorsétteremben, amelyik már néhány korábbi filmben is feltűnt). Eltelik egy kis idő, Dante nősülés előtt áll, illetve az utolsó munkanapját tölti, mielőtt elköltözik. Ez a nap viszont egészen más lesz, mint a többi.



Nem volt kérdés, hogy Kevin Smith idővel visszatér a gyökerekhez, első, azóta klasszikussá vált, alacsony költségvetésű filmjét folytatta. Természetesen hatalmas várakozás előzte meg anno, hiszen régi ismerőseink újra visszaköszönnek, bár valljuk be, nekünk magyaroknak bőven elég volt Jay és Néma Bob jelenléte. A Clerks második részével viszont vannak bajok, noha nem kirívóak, de már messze nincs meg az az elán, amely 1994-ben olyan igazi szeretet-projektet varázsolt a Clerks első fejezetéből.

Ennek oka elsősorban, hogy Smith is sokat változott az évek alatt, hiába csinált jó filmeket, kicsit már elfelejtette, honnan is jött. Persze ilyen előélettel hülyeség is lett volna megint fillérekből összehozni egy filmet, csak azért, mert Clerks, de valljuk be, a negatív bélyeget legfőképpen a pénz nyomja rá a filmre. Önmagában egy teljesen fogyasztható, maximálisan polgárpukkasztó komédia, csípős, altesti, na és politikailag abszolút nem korrekt humorral, de közben mégis érezni, hogy ez egy iparos munka. Ha Smith forgat egy filmet két gyors éttermi dolgozóról, lehetett volna a Clerks szellemi folytatása, és ki tudja, talán jobban is járunk, de ez így egy Shop Stop 2-nek valahol mégis kevés volt, miközben minden erejével próbált több lenni.


Mert ugyan vannak idézhető pillanatok, kezdve a "párna nacival", a küszöbmajom, a Gyűrűk Ura vs. Star Wars eszmecsere, és egy egészen kiváló, sírva röhögős jelenetben meg a Bárányok hallgatnak-ot is megidézik, és még Jay és Néma Bob is tudja a dolgát, de a szamárbaszás tényleg sok volt, ahogyan a szerelmi szálat is egy huszárvágással ki lehetett volna hagyni.

A Clerks 2 ezúttal mégcsak nem is szkeccsfilm, illetve félig. Noha nincs kőbe vésve, hogy annak kell lennie, de valahol azért van egy története, ám az harmatgyenge, és ezt próbálta kompenzálni Smith a "szkeccsfilm" jelleggel (szigorúan: csak jelleggel), és így eléggé keszekusza végeredményt kaptunk.

Kicsit a nosztalgiasznob szól most belőlem, de a Clerks első része minden amatőrsége ellenére magasról veri a folytatást, hiába nem egy rossz film a Clerks 2, a legnagyobb baja tényleg az, hogy ez lett a címe. Kissé szkeptikus vagyok a készülő harmadik résszel kapcsolatban, de hát majd meglátjuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Top 10: Kedvenc vígjátékok

Marrowbone előzetes: Az Árvaház írójának horrorja

A 9. szalag / Session 9 [2001]