Az ígéret megszállottja / The Pledge [2001]

Jerry Black (Jack Nicholson) nyugdíj előtt álló nyomozó, aki szó szerint retteg attól, hogy fel kell hagynia hivatásával, semmi kedve a szürke hétköznapokhoz, amik várnak rá. A kollégái által rendezett búcsúbulija közben riasztás érkezik, miszerint megtalálták egy nyolc éves kislány holttestét a hegyekben. Jerry nem bír magával, látja maga előtt a semmittevő éveket, így ő látogat el a lány szüleihez, hogy közölje velük a szörnyű hírt. Megígéri nekik, hogy megtalálja a gyilkost.

Találnak is egy gyanúsítottat, egy aktuális balekot, méghozzá egy szellemileg visszamaradott indián személyében, akinek szó szerint a szájába rágják a beismerő vallomást. A férfi azonban végez magával. Mindenki megnyugszik, kivéve Jerry-t. Magánnyomozásba kezd, megvan róla győződve, hogy a gyilkos még mindig szabadlábon van. Ahogy egyre mélyebbre ássa magát bele, lassan minden jel arra utal, hogy hamarosan újra lecsap.


Friedrich Dürrenmatt hírhedt kisregényét a bűnügyi regény rekviemjeként tartják számon és nem utolsó sorban megfilmesíthetetlennek hitték. Sean Penn azonban gondolt egy nagyot, és 2001-ben filmre vitte, a maga sajátos, egyedi hangvételében. Aki látott már Penn tolmácsolásában filmet, az nagyjából tudja, hogy mire számítson. Hiába krimi, mégsem egy lendületes darabról beszélünk ezesetben. Sokkal inkább dominálnak a lírai elemek, a hosszúra nyújtott képsorok, belefeledkezhetünk a gyönyörű tájakba, miközben Jack Nicholson megmutatja, hogyan is kell színészkedni.

Ezúttal egy teljesen más Nicholsont kell elképzelni, mint amit eddig megszokhattunk tőle. Cinikus vigyor mellőzve, gúnyos beszólásokat felejtsd el. Nicholson itt egy már-már megtört, ám nagyon is céltudatos, ahogy a magyar cím is mondja, megszállott embert alakít.

De nem kertelek tovább: nekem tetszett a film. Nem tartom hibátlannak, sőt, voltak pillanatok, amikor a Penn-féle lírai képsorokat már csak a játékidő elnyújtása végett belerakott tölteléknek gondoltam, de messze nem olyan rossz élmény, mint amilyennek sokan beállítják. Viszont hozzá kell tennem, hogy nem olvastam Dürrenmatt eredetijét, így nem tudok hozzászólni ahhoz, hogy mennyire lett hű az alapanyaghoz, és így sokkal könnyebben fogadom el azt, hogy sokan lehurrogták.

Megértem azt is, hogy nem lett klasszikus: sok újdonsággal nem büszkélkedhet, engem mégis sikerült sokszor beszippantania, és valóban, Nicholson játéka nélkül nem működne ilyen szinten. Ehhez a szerephez ő kellett. Nem egy és nem kettő jobb nyomozós filmet láthattunk már, de a The Pledge sem egy elveszett darab. Igaz, nem is egy átlagos közönségfilm.

7/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]