Top 10: Nyomozós filmek

Folytassuk a Top 10 sorozatunkat. Ezúttal a kedvenc nyomozós filmjeimet válogattam össze. Mert mindig tudni akarjuk, hogy ki a gyilkos. De megnyugszunk, ha kiderül? Jobb, ha nem is tudtuk volna meg? Vagy a válasz sokkal bonyolultabb?




10. Beépülve / Brick [2005]

Rian Johnson filmjének legnagyobb érdekessége, hogy egy középiskolai környezetbe csomagolt detektív-történet, tipikus noir-hozzávalókkal. Egy különc Joseph Gordon-Levitt, egy halott ex-barátnő, az iskolaigazgatóval való beszélgetés, akár csak a zsarufőnökkel más filmekben, a fő gonosszal a halálosan komoly társalgást pedig csak a zabpelyhet kínálgató anyuka zavarja meg néha.


9. A tetovált lány / Män som hatar kvinnor [2009]

Természetesen az eredeti, svéd filmről van szó. Hiába készített Fincher egy korrekt amerikai változatot, azért nekem a 2009-es sárkánytetkós sztori jobban bejött. Stieg Larsson világsikerű regénye alapján. Egy különös eltűnés és egy még különösebb burzsoá család, a legvagányabb hacker csaj, valamint egy zűrös hátterű oknyomozó újságíró.


8. Angyalszív / Angel Heart [1987]

A még sármos Mickey Rourke által megformált Harry Angel a rejtélyes Louis Cypher megbízására kezdi keresni a zenész Johnny Favourite-et, arra azonban még a cinikus magánkopó hősünk sem számított, hogy mire bukkan ebben a már-már horrorba hajtó történet végén.


7. David Gale élete / The Life of David Gale [2003]

Az Angyalszív után még egy Alan Parker film. Megtudhatjuk, mi történik akkor, ha a halálbüntetés ellen küzdő David Gale-t (Kevin Spacey most is kiváló) gyilkosság vádjával gyanúsítják, és halálra ítélik...


6. A bárányok hallgatnak / The Silence of the Lambs [1991]

Ha van film, amit nem kell bemutatni a listáról, akkor az ez. Anthony Hopkins örökre beégett a retinánkba, Buffalo Billnél betegebb embert pedig nem sokat hordott a hátán a filmtörténelem.


5. Zodiákus / Zodiac [2007]

Na, ezért biztos kikapok, hogy rakhatom a Zodiákust A bárányok hallgatnak elé. Ez van, az én listám, személy szerint imádom a Zodiákust. Sok helyen olvasom és hallom, hogy mennyire unalmasnak tartják, de nálam minden évben előkerül és valahogy egy percig sem unatkozom.


4. JFK - A nyitott dosszié [1991]

Oliver Stone filmjében a nyomozás nem akármilyen gyilkos után folyik... Az örökké vitatott kérdés: ki ölte meg Kennedy-t? Vagy kik? Az biztos, hogy a JFK valami piszkosul izgalmas film, és nem mond hülyeségeket.


3. Szigorúan bizalmas / L.A. Confidential [1997]

Nem csak egy vérbeli sztárparádé, de egy piszkosul izgalmas és remekül összerakott, noir-elemekkel dolgozó thriller, Guy Pearce részéről pedig egy hihetetlenül jó jellemfejlődés. Ha még nem láttad, akkor egy kicsit szégyelld magad, és nézd meg!


2. Memento [2000]

Így kell berobbanni a köztudatba! Christopher Nolan első nagyobb szabású filmjében hősünk a felesége gyilkosát követi, csak épp a rövidtávú memóriájával nincs minden rendben. De, hogy mi is csak annyira legyünk képben, mint Leonard: a film visszafelé játszódik.


1. Hetedik / Se7en [1995]

És ennyi. Számomra ebben a filmben minden benne van, ami kell egy vérprofi nyomozós sztorihoz. Hangulat, szövevényes cselekmény, a bűnös város kilátástalansága, nem mellesleg egy igazi gyomros a fináléban.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Turbo Kid [2015]