Jason Bourne [2016] - Jason Boring

Jason Bourne: Robert Ludlum megírta, Richard Chamberlane keltette először életre, de igazából Matt Damon az, aki által a leginkább megismerhette a moziba járó nagyérdemű. A Bourne-trilógia modern klasszikus lett az akciófilmek terén, és nem lehetünk elég hálásak azért a három filmért. Na nem úgy, mint a negyedik (bár most már inkább három és feledik), Hagyaték címet viselő darabért, amelyből pont a címszereplő hiányzott, na meg Paul Greengrass rendezése. Épp ezért kaptuk fel a fejünket, amikor megérkezett a hír: Damon + Greengrass = új Bourne!


Korai volt az öröm. Az amnéziában szenvedő szupe rügynök már rájött, hogy ki is volt ő valójában, mi történt vele, mi volt a program lényege, sőt, nem csak, hogy rájött, de jól haza is vágta azokat, akik elakarták őt tenni láb alól és akik ezt az egészet irányították. Kerek, lezárt sztorit kaptunk anno, a kérdés az volt, hogy mit lehet még kihozni ebből az emberből? A válasz: nem sok mindent. Mert bár pörög a film, nincs megállás, és egy egészen korrekt akcióélményként könyvelhetnénk el, ha nem ezzel akarták volna tovább vinni a Bourne-szériát - mert ahhoz bizony kevés.

Hatalmas monitorokat bámuló emberek, Tommy Lee Jones-tól kivégzési parancsra váró bérgyilkos, mindezt alaposan nyakon öntve egy olyan Jason Bourne-nal, aki látszólag nagyon unja az egészet. Hiányzik az a mozgatórugó, amely három filmen keresztül ott ugrált hősünkben, a megannyi kérdés, amelyre bármi áron választ akar kapni. Matt Damon nem volt a helyzet magaslatán, de ezúttal nem is tudott olyan sokat kihozni ebből a figurából. Próbálták aktualizálni a helyzetet egy új közösségi oldallal, amelynek alapítója egy kisebb kulcsfigura a történetben, de még Edward Snowden nevét is bedobják néhányszor, és az ő "jelenléte" ebben ki is fullad, pedig mennyire promózták a filmet azzal, hogy ez a sztori már a 'snowdeni' világ alapjain nyugszik.


Ellenben Paul Greengrass még mindig képes fasza akciójeleneteket rendezni, legyen az üldözés vagy közelharc, sőt, a film nyitójelenete több, mint kiemelkedő, ám a legtöbb puskapor itt el is lett lőve, és ehhez hasonló, adrenalinnal túlpakolt élménnyel már nem igazán találkozhatunk a játékidő során. Hatalmas kár érte, mert nagyon erősen beránt.

Nem nézhetetlen film a Jason Bourne, csak valahogy nem jött össze a mutatvány: nehezen áll össze egy stabil egésszé, minden olyan mondvacsinált, olyan erőltetetten odarakott, röviden: olyan felesleges. Ez jellemző a végeredményre leginkább, pedig bőven pörög, ahogy az illik, de sajnos Jason Bourne már bőven az a karakter, akit hagyni kéne a fenébe.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

The Poughkeepsie Tapes [2007]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Top 10: Found Footage filmek

Top 100 Joint: #30-21.