The Fundamentals of Caring [2016]

Tropára ment házassága után Ben (Paul Rudd) új életet akar kezdeni, így elvégez egy ápolói állást, majd egyből munkát is vállal. Egy izomsorvadásos fiút, Trevort (Craig Roberts) kell ápolnia. A furcsa humorral megáldott sráccal különös kapcsolat alakul ki közöttük, Ben pedig úgy dönt, elviszi a fiút pár olyan helyre Amerikában, amiről annyit álmodozik a négy fal között. Útnak indulnak, később pedig hozzájuk csapódik egy otthonát elhagyó stoppos lány, valamint egy állapotos nő is, akinek lerobbant az autója.


Igen, pontosan tudom, a fenti szinopszis nem a világ legnyerőbb ötlete, hiszen kisebb-nagyobb változtatásokkal már láthattunk ilyen tematikájú filmeket. Lehet még újat mondani a témában? Nem, nem igazán történt rá precedens, de a Netflix idén érkezett filmje mégis egy egészen varázslatos köntösben tálalta elénk ezt a road movie-ba oltott dramedy-t. Nem kellett túl nagy bravúr, mert a sztori nyílegyenesen halad előre - maximum néhány új szereplő kúszik csupán a képbe - egyszerűen csak sikerült épkézláb, szerethető karaktereket és üdítő párbeszédeket összehozni. Ez amilyen egyszerűnek tűnik, annyira lehet nehéz feladat, mert bár a The Fundamentals of Caring nem különbözik sokban a "mozgássérültes" filmek bármelyikétől, mégis egyedinek hat az előadásmódjával. És persze azzal, hogy sokkal több ennél.


Ben, aki próbál új dolgokat lehelni szakadék szélére jutott életébe, valamint Trevor, aki kihasználva betegségét, nagyon bizarr humorral oldja a feszültséget. Nagyon hamar kipattan köztük a szikra, a kémia pedig mindvégig működik, ám ehhez nem csak a jól megírt szövegkönyv, de a két színész kiváló játéka is nagyban közrejátszott. További mellékszerepben látható még Selena Gomez is, és bár karaktere nem volt hiábavaló, de bőven találhattak volna helyette tehetségesebb arcot is - bár itt még mindig jobb volt, mint pár éve a Spring Breakers-ben.

Minden pozitívuma ellenére, amelyekből akad jócskán, nem hibátlan filmről beszélünk a The Fundamentals of Caring esetében, mert minden szépsége és bája ellenére azért egy kicsit kreatívabb cselekménnyel is operálhatna. Bőven betalál még így is, és nagyon tud szívhez szóló, ugyanakkor mosolyogtató is lenni. Továbbá nem bántam volna, ha a terhes nő szálát úgy, ahogy van, kihagyják. Nem volt erőltetetten odatolva, de nélküle is szépen meglettünk volna.

Igazi meglepetés így az év közepén: hiába, a Netflix esetében nem csak a sorozatokra, de a filmekre is érdemes odafigyelni. Ha dráma és vígjáték igazán üdítő egyvelegét szeretnétek látni, ez lesz a ti filmetek.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Top 10: Found Footage filmek

Top 100 Joint: #30-21.

Megan is Missing [2011]