Midnight Special [2016]

Jeff Nichols már olyan filmekkel örvendeztetett meg minket, mind a Mud vagy épp a Take Shelter. Új filmjét elég nagy várakozás előzte meg részemről, a maximális élmény fokozása végett pedig csak annyit tudtam a Midnight Special-ról, hogy ő rendezi, Michael Shannon lesz az egyik főszereplő, a poszterre pedig egy világító szemű kisfiút raktak rá. És már váltottam is a jegyem.


Illetve csak váltottam volna, ha behozzák Magyarországra, de a Midnight Special ebből a körből kimaradt. Pedig ha van film, amit minden minimalizmusa ellenére nagy vásznon kell látni, akkor az bizony Nichols új mozija. Ahogyan korábbi filmjei esetében, itt is egy teljesen visszafogott filmről beszélhetünk: komótosan halad előre, ám a hátborzongatóan jó operatőri munka, valamint a kiváló zenei aláfestések megérdemelték volna a mozijegyet. Ezek így együtt igen csak hipnotikus hatást képesek elérni, szinte elmerülünk a látottakban. Mindig történik valami, de soha sem siet. Hagy időt arra, hogy elmesélje a cselekményt, de sosem beszélteti feleslegesen, úgymond a néző kedvéért a szereplőit. Ezáltal mi is csak fokozatosan tudjuk meg, mi a fenére is megy ki a játék.

Miért kell mindenkinek ez a fiú, aki az úgynevezett Ranchon nevelkedett egy szekta tagjai között, akik messiásként tekintenek rá? Milyen különleges képességei is vannak pontosan? Miért fontos a március 6-ai dátum? Most, hogy apja, Roy (Michael Shannon) elrabolta őt onnan egy állami rendőr (Joel Edgerton) segítségével, mindenki rá vadászik. Ahol kell, utat törnek maguknak, ha kell, pisztolyt rántanak, de nem hagyhatják, hogy Alton (Jaeden Lieberher) visszakerüljön a Ranchra.


A Midnight Special nem egy közönségfilm, inkább egy szűk réteget akar megszólítani, akik vágynak a hasonló volumenű csemegékre. Mindenféle sallang nélkül meséli el nekünk történetét, pár dolgot nyitva hagyva, hogy a néző kicsit agyalhasson, amint lepereg az utolsó képkocka is. Sci-fi és dráma sajátos módon keveredik, miközben szolid stílusának hála, amikor tényleges történés van, akkor annak bizony annál nagyobb súlya lesz. Nem beszélve a szinte hibátlan színészi alakításokról, hiszen mind Michael Shannon, Joel Edgerton, Jaeden Lieberher odatették, amit oda kell - egyedül talán Adam Driver lógott ki a sorból, de rá sem tudnám azt mondani, hogy rossz lett volna, egyszerűen a többiek lenyomták őt.

Ugyan nekem személy szerint Nichols korábbi filmje, a Take Shelter jobban bejött, de a Midnight Special is egy abszolút lehengerlő élmény volt. Nem, nem merem maradéktalanul ajánlani, mert biztosan megosztja az embereket, de aki valami másra vágyik és tud türelmes lenni egy filmmel, az tehet vele egy próbát.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Halálos hallgatás / Dead Silence [2007]