Top 10 igaz történeten alapuló film

Based on a True Story. Hány meg hány film kezdődik ezzel a mondattal. Mostanság horrorfilmeknél jól bevált recept, hogy ezzel próbálják eladni, de nyilván kisaccolható, hogy melyiknek van tényleg valós alapja. De most lépjünk túl a parasztvakításon és ugorjunk fejest olyan filmekbe, amelyeket valóban az élet ihletett, hiszen mint tudjuk, az írja a legjobb történeteket. Összegyűjtöttem a tíz, számomra legkedvesebb igaz történeten alapuló filmet. A lista tehát, ahogy az lenni szokott, szigorúan szubjektív. Mondanom sem kell, volt miből szelektálni.

10. Pénzcsináló / Moneyball [2011]

Billy Beane egykor baseball játékos volt, mostanra egy csapatot vezet. Miután megismerkedik egy fiatal matematikussal, bedobja az ötletét, mi lenne, ha előre kiszámolt stratégia alapján zajlana egy meccs? Bennett Miller filmje, amelynek forgatókönyvében az isteni Sorkin is részt vett, Brad Pitt kifogástalan főszereplésével egy visszafogott, nyugodt tempójú filmet láthatunk, ahol még Jonah Hill sem Johan Hill.


9. Egy csodálatos elme / A Beautiful Mind [2001]

John Nash, a nyugat-virginiai zseni története, aki miután szakdolgozatában teljesen szembemegy 150 év közgazdaságtannal és végez a Princeton egyetemen, egy titkos katonai megbízást kap: kódokat kell fejtenie. Ron Howard filmje talán kissé Oscarra gyúrt alkotás, de a történetvezetés, valamint Russell Crowe felejthetetlen, talán legjobb alakításával mindenképp a listán a helye.


8. Közösségi háló / Social Network [2010]

Bár én magam már nem vagyok egy nagy "fészbúker", de ez a film lényegében szólhatna bármiről, nem maga a weboldal, hanem annak létrejötte van hangsúlyban. A történetmesélés, és itt újfent előkerül Sorkin, a rendezésért pedig David Fincher felelős. Nem utolsósorban a Zombieland mellett körülbelül az egyetlen film, ahol Jesse Eisenberg nem ment az agyamra [bocs].


7. JFK - Nyitott dosszié [1991]

Ki ölte meg Kennedy-t? Oswald? Akkor miért lőttek több irányból? Őt csak bemártották? A kormány áll a dolgok mögött? Az biztos, hogy JFK halálával jól jártak "odafent", Oliver Stone pedig pont ezekre a kérdésekre keresi a választ ebben a háromórás filmben, amely hossza ellenére abszolút nem unalmas. Hátborzongató részletek, a Kevin Costner által játszott Jim Garrison könyve alapján.


6. Zodiákus / Zodiac [2007]

Sokak szerint unalmas, nálam éves program újranézni a Zodiákust: amíg nem volt a Gone Girl, addig bizony Top 3 Fincher film volt. Egy olyan sorozatgyilkos története, akinek kilétére mind a mai napig nem derült fény. Levelekkel bombázta a napilapok szerkesztőségét, és már fiókba süllyedt az ügy, na akkor jött a karikaturista Robert Graysmith, hogy felgöngyölítse az ügyet.


5. Fedőneve: Donnie Brasco / Donnie Brasco [1997]

Az FBI ügynök Joseph D. Pistone igaz története, aki beépül a maffiába. Láthatjuk, hogy mennyire felemészti ez az egész, mennyire nem képes titokban gengszter, másfelől pedig férjként működni, hiszen nagyon kihatnak rá az alvilági dolgok. Barátságba kerül az örök vesztes Lefty-vel, miközben próbálja megbuktatni ezt a kisebb famíliát, amelyben egyre nagyobb bizalmat szavaz neki a főnök.


4. Nagymenők / Goodfellas [1990]

Újabb maffia-film: Henry Hill világéletében gengszter akart lenni, ez az álma pedig elég hamar teljesült. Martin Scorsese klasszikusa bepillantást enged ebbe a korántsem barátságot miliőbe, amely a nagy pénzek, dőzsölés és befolyásoltság miatt elsőre talán még szimpatikus is lehet, de itt bizony nem kell sok, hogy kitegyenek a képből.


3. Ed Wood [1994]

Ódákat lehetne zengeni Ed Wood-ról, de maradjunk annyiban, hogy minden bizonnyal ő a világ legrosszabb filmrendezője, ahhoz pedig, hogy ez azok számára is tanúbizonyságot nyerjen, akik nem hallottak róla, nézzék meg sürgősen a 9-es terv az űrből című filmjét. Nem túlzás: annyira pocsék, hogy szó szerint zseniális. Tim Burton egy korai filmje egy olyan rendezőről, aki soha nem vett fel egy jelenetet kétszer. Hiszen jó lesz az úgy, a közönséget nem az fogja érdekelni, ha mondjuk beremeg egy díszlet, vagy az egyik pillanatban nappal, a másikban éjszaka van.


2. Életrevalók / The Intouchables [2011]

A francia gettóban élő Driss csak azért jelentkezett az állásra, hogy aláírják a papírjait, és menjen isten hírével, azonban a dúsgazdag, tetőtől talpig lebénult Philippe mégis őt fogadja fel ápolójának. Egy szívszorító, ám ugyanilyen arányban vidám történet arról, amikor két egészen más világ találkozik és barátságot köt. Nincsenek szavak, az Életrevalók minden bizonnyal az elmúlt évek legjobb filmje.


1. Rush - Hajsza a győzelemért [2013]

James Hunt és Niki Lauda, két rivális autóversenyző. Céljuk, hogy jobbak legyenek a másiknál, hiába van meg egymás felé a tisztelet. Ron Howard pár évvel ezelőtt olyan elképesztő mozit pakolt le az asztalra, amelyet még én is a körmeimet rágva izgultam végig, pedig simán bealszok fél perc alatt egy Forma 1-es futamon. Daniel Brühl hihetetlen, mit művel ebben a filmben. Az a kevés verseny, amit beleszőttek, bámulatos, a feszültség pedig mindvégig láncfűrésszel vágható.


Megjegyzések

  1. Egy kivételével(Ed Wood) láttam az összest, mind jó filmek. Én mostanában láttam Mel Gibson rendezésével a Fegyvertelen Katona című filmet ami szerintem belefér a legjobb 3 filmbe aminek igaz történet az alapja.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Nyomozós filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Turbo Kid [2015]