Kincs, ami nincs / Chi trova un amico, trova un tesoro [1981]

Alan (Terrence Hill) birtokába jut bácsikája kincses térképe. Már csak hajót kell találnia, így miután átejti a bűnöző Friscót a palánkon, menekülőre fogja és feloson az egyik hajóra, amellyel Charlie (Bud Spencer) indul sétahajózásra, a Puffin lekvár jóvoltából. Alan nem tudja sokáig titokban tartani magát, hamar lebukik, de Charlie végül megengedi, hogy a fedélzeten maradjon. Végül Alannek "hála" kikötnek azon a bizonyos szigeten...


Igen, jó magam is azok közé tartozom, akik imádták a Bud Spencer - Terrence Hill vígjátékokat, gyermekkorom meghatározó ikonjai. De egy filmjük sem tudott annyira lekötni, mint a Kincs, ami nincs. Milliószor láttam, mindmáig bármikor tudok idézni belőle, és ahogy elolvasom/meghallom valahol a címét, máris felcsendül a klasszikus zenéje a fejemben, amit órákig képtelen vagyok elhessegetni.

Ha nem is tökéletes vígjáték a Kincs, ami nincs, mégis megvannak benne azok kihagyhatatlan momentumok, amelyek a duó filmjeiben mind felbukkannak. Például az a megunhatatlan felállás, hogy Hill folyton szívta Spencer vérét, módszeresen tudott az agyára menni, akinek higgadtsága is pont eddig tartott. De végül összefognak, mert csak így nyerhetnek, hiszen több ököl több pofont oszt. Azokból pedig, mint tudjuk, akad bőven, szó szerint megszámlálhatatlanul sok.

Túlzások vannak benne bőven, kezdve a kalózokkal, illetve a szereléseikkel, mert azok már régen is a rossz vicc kategóriába voltak sorolhatók. Nem ront az élményen, főleg ha az ember tudja a helyén kezelni, viszont mai fejjel még inkább megmosolyogtató tud lenni. Akit viszont nem tudok kifogásolni, akármennyire is túlzás maga a karaktere, az Anulu, a bennszülött. Nem tehetek róla, nyilván a nosztalgia-faktor beszél belőlem, de minden megnyilvánulása nálam egy konstans felröhögés.

Az eredeti cím elhangzik a filmben is, méghozzá az egyik utolsó mondat: "Aki barátot talál, kincset talál". És valahogy mindig így van ezekkel a Spencer-Hill filmekkel, hogy csak együtt maradnak, minden kezdeti vitájuk ellenére. Bud Spencer már nincs köztünk, de mindig velünk marad ezekben az egy kaptafára készült, mégis megunhatatlan vígjátékokban. Nyugodjon békében!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]