Agymanók / Inside Out [2015]

Ódákat lehetne zengeni a Pixar stúdióról. Nekik köszönhető az idén húsz éves Toy Story, amely technikailag egy nagyon is komoly mérföldkő volt az animációk terén, és néhány kevés kivétellel azóta is ontják magukból a jobbnál jobb produkciókat. Hihetetlen Család, Fel!, Wall-E, Némó nyomában, stb. Na de az Agymenók vajon képes beállni ebbe a nívós sorba?

A válasz röviden: igen, és nem is akármennyire! Nem akarok nagy kijelentéseket tenni, hogy az eddigi legjobb filmjük, ez maradjon mindenkinek szubjektív véleménye, de tény és való, hogy a legkreatívabb. Maximálisan szállítja azt a fajta Pixar minőséget, amelyre az ember szinte már joggal számít, ha szóba kerül a stúdió neve, elég csak a fentebb felsorolt filmekre gondolni. Az a fajta szórakozás, amely tényleg az egész családnak való. A kisgyerekeket elszórakoztatja, de nem hiányzik belőle a felnőtteknek szóló üzenet sem.

És ahogy azt mondtam: iszonyatosan kreatív.

A történet szerint a 11 éves kislány, Riley fejében járunk. Igen, a fejében. Érzelmei ugyanis egész nap egy vezérlőteremben teszik a dolgukat. Derű, Bánat, Harag, Félelem és Undor feltáltva irányítják a kislányt, melyikükre mikor van szükség. De mi baj lehet egy 11 éves lánnyal? Hát például, hogy beüt az életébe a költözés. Szüleivel a kisvárosból beköltöznek a nagyvárosba, és minden a feje tetejére áll. Az öt érzelem próbálja kihozni számára a legjobbat, azonban egy balul sikerült manővert követően Derű és Bánat kívül kerülnek a vezérlőtermen, sőt, jó távolra onnan. Vissza kell jutniuk, hiszen a csapat összetartó ereje Derű, aki nélkül Riley igencsak magába fordul.

Az Agymanók legnagyobb ereje a fantáziadús megvalósításban rejlik: minden apróságnak helye van, a készítők szinte mindenre figyeltek és ezáltal nem volt egyszerű dolguk. Az, hogy az érzelmek mikor és mit hoznak elő a kislányból, belegondolva az ő helyzetébe teljesen magától értetődik. Mi pedig a "színfalak mögött" nézhetjük végig, hogy mennyire nincs egyszerű dolga nekik odabent. Tovább megyek: egy teljes világot teremtettek az ember fejében, egy mindenre kiterjedő irányító központot, hiszen az ember nem csak érzelmekből áll, de emlékekből, gondolatokból, és még lehetne sorolni.

És itt jön az a rész, hogy az Agymanók lehet akármennyire vicces, azért megvannak azok a bizonyos pillanatok, amikor képes a nézőjét megérinteni. Igen, drámai szál is van, az inkább felnőtteknek szóló rész, amely üzenni is akar valamit két spontán, vagy megágyazott poén között. Amikor nézed a filmet és tudod, hogy igen, ez az a Pixar minőség, ami miatt várod a filmjeiket. Mert egyszerre egy önfeledt szórakozás és egy mondanivalóval teli másfél óra.

Nincs mit tenni, az Agymanók az idei év egyik legjobbja. És ennél nem is kell többet elmondani. Aki (velem együtt) kihagyta moziban, az feltétlenül szánjon rá 90 percet otthon. Garantálom, hogy nem fogja megbánni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]