Top 100 Joint: #20-11.

Egy Top 100 lista, amit hónapokon át írtam, szelektáltam, variáltam, míg végül csak összejött. 100 kedvenc film, szigorúan szubjektíven.

A finálé előtt. Innen már csak egy lépés a Top 10. Előtte azért lessük meg a második tízest.

Ha lemaradtál: 100-91, 90-81, 80-71, 70-61, 60-5150-4140-31 és 30-21.




20. A vonzás szabályai / The Rules of Attraction [2002]

Nem ismerek még egy embert, aki ezt a filmet ilyen előre rakná, de nem tehetek róla, imádom mind a könyvet, mind az adaptációt. Gazdag szülők kiüresedett, lelketlen gyerekeinek egyetemista napjaiba nyerhetünk bepillantást: őket nem a tanulmányok, sokkal inkább a folyamatos buli-dömping mozgatja, miközben egy nagyon érdekes szerelmi háromszög alakul ki a főszereplők között.


19. Brazil [1985]

Terry Gilliam legjobb filmjének sokan a 12 majmot tartják, és ebbe nem is tudnék belekötni, de abba még annyira sem, aki a Brazilt helyezi előtérbe. A film, amelyben a kormány legnagyobb terrorfenyegetését egy maszek szerelő képezi. Egy antiutópia teljes kifigurázása, a kisember sodródása ebben a végtelenül nyomasztó és állítólag jól működő rendszerben, hihetetlen látványvilággal.


18. A Jó, a Rossz és a Csúf / Il buono, il brutto, il cattivo [1966]

Egy hihetetlenül szórakoztató spagetti-western, Leone filmográfiájának, illetve a műfajnak is a csúcsa egyben. Nincs is igazán 'Jó', maximum 'Jobb', mert ezek hárman mind zűrös alakok a maguk módján. Nem garantálom, hogy akik nem rajonganak a westernért, azok majd eldobják az agyukat tőle, de nem lehet tőle elvenni, hogy nem véletlenül lett ekkora kultfilm.


17. Ed Wood [1994]

Ha herótod van a Tim Burton-féle giccses látványvilágtól, ha unod, hogy a rendező már csak egy szétmaszkírozott, ripacs Johnny Depp-el tud pénzt hozni a konyhára, akkor nyugodt szívvel tudom ajánlani a páros egy nagyon korai filmjét, amely egész egyszerűen a világ valaha volt legrosszabb rendezőjéről fest képet. Utána pedig kötelező jelleggel ajánlott Ed Wood - 9-es terv az űrből című "klasszikusa".


16. A tökéletes trükk / The Prestige [2006]

Nolan legjobb filmje? Számomra igen. Jöhet itt Interstellar, Incepcion, Batman-filmek... Oké, jók voltak, sőt, rohadt jók, de ilyen lenyűgözően fordulatos, átverős és misztikus rivalizálós bűvészfilmet még egyet soha a büdös életben nem látsz. A tipikus többször nézős kategória, amely minden alkalommal magába szippant, én pedig hagyom magam... átverni.


15. Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág / Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back [1980]

A Trilógia középső, és egyben legjobban sikerült darabja. És én még azt hittem anno, hogy a negyedik epizódot nem lehet hova fokozni. Dehogynem! A Jedi visszatér sajnos már nem tudta megugrani a lécet, de valljuk be: ezt a lécet már lehetetlen.


14. A dolog / The Thing [1982]

Carpenter horror-klasszikusa. Antarktisz, teljes elzártság, és nem vagy biztonságban. Nem tudod, kiben lakozik éppen a Dolog. Kevesebb dolog parább ennél, Carpenter pedig remekül megragadta mind a hangulatot, mind a zsigeri borzongást.


13. A Keresztapa [1972]

Bevallom, nem szívlelem annyira Coppola rendezéseit, de A keresztapa első két részével szerintem letett egy olyan volumenű történetet az asztalra, hogy ennyi neki bőven elég. Rendezhet innentől akármennyi szart, ezt a filmet már úgysem veheti el tőle senki. Sokak szerint unalmas, túlértékelt, vontatott... Ízlés kérdése. Az biztos, hogy nekem jó párszor szórakozott a pulzusommal ez a film.


12. A nagy szökés / The Great Escape [1963]

Örök érvényű klasszikus, amely a mai napig megállja a helyét, még féllábon is. Nagy kár, hogy nem készülnek ilyen, vagy maximum ehhez hasonló intenzitással bíró mozik, amelyek a bitang hosszú játékidejük ellenére egy cseppet sem nagy kunszt sztorival, de annál több izgalommal örvendeztetnek meg minket.


11. Hetedik / Se7en [1995]

Fincher legjobbja. Az egyik legütősebb csattanó. Az egyik leghátborzongatóbb atmoszféra. Egy sorozatgyilkos. A hét főbűn. Két nyomozó. Az élmény garantált.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Top 10: Kedvenc vígjátékok

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

A 9. szalag / Session 9 [2001]