Time Lapse [2014]

Alacsony költségvetésű sci-fi-k jönnek, mennek, többségük kreatív, hiszen a magas büdzsé hiánya úgymond "megköveteli", hogy a forgatókönyv ügyessége fenntartsa a figyelmünket. Ilyen volt például a Coherence. De nem ilyen a Time Lapse.




Adva van három lakótárs, Callie, Finn és Jasper, egy lakóparkban tengetik mindennapjaikat, amelynek ők a karbantartói. A velük szemben élő idős férfi már jó ideje nem adott életjelet magáról, így kénytelenek átnézni a lakásába. A falakon róluk készült Polaroid-képek lógnak, mind ugyanabból a szögből rögzítve. Ott van a gép is, amely ezeket a képeket készítette, és egyenesen a nappalijuk ablaka felé céloz. Minden este nyolckor készül egy újabb kép, automatikusan. A dolog azonban nem ilyen egyszerű: a képek a jövőből érkeznek, egészen pontosan egy nappal későbbi eseményeket rögzít.

Jasper könnyű pénzszerzési lehetőségként tekint a masinára, fogadásokat köt és rongyosra keresi magát, amely a bukmékerének is szemet szúr. Ez a szál például rohadt felesleges volt, és akkor még finoman fejeztem ki magam. A film nem mellesleg hosszú perceket szán arra, hogy embereink pár perccel a napi felvétel előtt bepózoljanak nappalijukban, hogy ugyanolyan kép szülessen, mint amit előző nap kézhez vettek, nehogy szembe köpjék az időt, hiszen abból még baj is lehet. Így lesz a Time Lapse feleslegesen elnyújtva, rengeteget alibizik - és ugyan nem unatkozunk közben, de lényegében dúskálunk az olyan momentumokban, amik nem sokat tesznek hozzá a tényleges történethez, illetve ahova végül kifut ez az egész.


Pedig a jó alapötlet adott volt, kezdésnél még be is ránt a cucc, azonban ahogy haladunk előre, úgy kezdjük elveszíteni az érdeklődésünket. Erről részben a kiszámíthatósága tehet, noha a végére hagytak egy slussz poént, amire egészen addig esélyt sem adnak, hogy megtippeld, de már nem nagyon tudta menteni a menthetőt. Külön kiemelném továbbá, hogy embereink sok esetben mennyire hülyék, ami néhány döntésüket illeti.

Nem nevezném elpocsékolt időtöltésnek, de mégsem tartogatott semmi pluszt, semmi extrát, amellyel nem hogy kitűnne, de legalább méltó helyet foglalhatna a többi low budget sci-fi mellett. Szigorúan egyszeri móka: megnézed, amíg tart, addig tart az élmény is, a végén pedig nem kattogsz rajt, inkább lapozol.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]