Péntek 13. - III. rész: Véres kirándulás / Friday the 13th Part III [1982]

A horror franchise-oknak nem igazán tesznek jót a későbbi epizódok, általában rontják az első rész által felépített színvonalat, azt a bizonyos mítoszt, amivel sikerült berobbanni annak idején. A Péntek 13 esetében azonban egészen más a helyzet. Kellett, nagyon kellett a szériának, hogy idővel átbillenjen az "annyira szar, hogy már jó" kategóriába, de még előtte, túllépve az első két rész, egyszeri nézésre ítélt, tipikus slasher-horror minőségen elkészült a személyes kedvencem: a harmadik fejezet, a Véres kirándulás.




Pedig ha alaposabban belegondolunk, itt sem történik sokkal több extra, mint például a második részben. Magam sem tudom, miért pont ezt tartom a "legjobbnak", talán azért, mert anno ezt láttam először, amikor sok-sok éve az egyik kereskedelmi csatorna péntek éjjelente rendszerint a műsorára tűzte a sorozatot. Én pedig, még jócskán a porbafingó éveim aranykorában jól fent is maradtam, és ettől az epizódtól kezdve, egészen a Manhattanes részig bezárólag meg is néztem mind.

És bizony ez az a rész, amelyben először kerül fel az a bizonyos símaszk, amelyet konkrétan egy áldozatától koboz el. És ebben a részben láthatjuk először a felnőtt Jason arcát is, maszk nélkül. Mondhatni: itt lett a Péntek 13 az, ami.


Gondolom a történetre nem igazán kell túlzottan sok szót fecsérelni: fiatalok kirándulni mennek, majd valaki kezdi őket levadászni. Most látjuk ezt harmadszorra a széria történetében, sok meglepetést, eget rengető fordulatokat nem tartalmaz. A film kapásból a második rész végével indít, amikor is sikerül Jason-t eltenni láb alól - legalábbis ezt hitték. Ezúttal ugyanis kiegészítették a jelenetet azzal, hogy Jason felébred.

Ami ezután következik, mielőtt még belevágnánk a tényleges történésekbe, az egy fasza kis cold open: folyton egymást maró házaspár utolsó perceibe nyerhetünk bepillantást. Láttunk már ilyet, ezerszer, milliószor, amint megpillantjuk őket, tudjuk, hogy nem sok van nekik vissza, mégis hatásos képkockákkal élt a rendező. Ahogy Jason néha elsuhan a háttérben, ahogy figyel a kint száradó ruhák mögül, és ahogy fokozzák a feszültséget, addig a pontig, amíg mindkettejüket el nem kapja... Hatásosra sikerült.

Azt nem mondom, hogy a Part III egy jó film lenne, de a későbbi agymenésekhez képest egy korrekt kaszabolós horrort sikerült összerántani így harmadik rész gyanánt.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]