Eszeveszett mesék / Relatos salvajes [2014]

Van úgy, hogy elszakad az a bizonyos cérna. Bárkivel megeshet, ha úgy hozza a szituáció. Az Eszeveszett mesékben pedig ez több alkalommal előfordul.



Hat kis történet, hat különböző probléma. Mind, mondhatni átlagos helyzetként indul, de végül úgy alakul, hogy hőseink túllépik saját korlátaikat és azt mondják: 'na, azt aztán nem!' Igen, az Eszeveszett mesék egy szkeccsfilm, a történeteknek közük nincs egymáshoz, nem keresztezi egyik a másikat, de még csak halványan sem érinti. Az egyetlen hasonlóság, hogy elképesztő szituációkat idéznek benne elő a karakterek.

Itt van máris a felvezető sztori, a legrövidebb, de nagyon sok minden benne van. Modell csaj és egy zenekritikus beszélgetnek egy repülőn. Hamar kiderül, hogy a férfi felelős azért, hogy a lány ex-barátja annak idején nem tudott érvényesülni zenészként. És ez még csak a kezdet...

A következő történetben egy étterem pincérnője az egyik vendégben felfedezni véli azt az alvilági figurát, aki annak idején elárvereztette a házukat, amely aztán édesapját öngyilkosságba kergette.


A harmadik, és talán a legjobb szkeccsben láthatjuk két sofőr messze nem hétköznapi rivalizálását. Egy dolgot garantálok azoknak, akik előszeretettel kiabálnak át a másik autósnak, még ha jogos is a felháborodásuk: ezután biztosan nem tesznek majd ilyet.

Aztán láthatunk egy amolyan kisember vs. rendszer harcot. Hősünk kocsiját elvontatják, pedig nem is volt sárgára festve a padka, így nem tudhatta, hogy tilosban parkol. Kislánya születésnapjáról így elkésik, de itt még nem áll meg a történet: emberünknek igencsak meggyűlik a baja a rendszerrel, de ő nem adja fel egykönnyen.

Az ötödik, talán leggyengébb sztoriban egy dúsgazdag család fiacskája cserbenhagyásos gázolást követ el. Apuka nem akarja besározni a család jó hírnevét, így egy elég komoly összeget és a legjobb ügyvédet ajánlja fel a kertésznek, ha elviszi a balhét csemetéje helyett.

Végül pedig elérkeztünk az egyik legszenzációsabb őrülethez - mert ez bizony őrületbe fut ki, és nem is akármekkorába! Fényűző lakodalom, mindenki boldog, egészen addig a pontig, amíg az újdonsült feleség rá nem jön, hogy férje csalja őt, ráadásul a nő is jelen van az eseményen.


Az Eszeveszett mesék esetében szó sincs róla, hogy a hat történet hat különböző alkotót jelent. Damián Szifrón a felelős mindegyikért, mind írásban, mind rendezésben. Ez az argentin-spanyol koprodukcióban készült film képes arra, hogy egyszerre szórakoztasson igazán magas szinten, valamint felteszi neked a kérdést: Te meddig mennél el? Megmernéd lépni ezt? Hol van a tűréshatár?

Egy dolog biztos: ha eddig kihagytad, egy remek filmélménytől fosztottad meg magad. Még a leggyengébb sztori sem súrolja a nézhetetlenség határát, egész egyszerűen csak a többihez viszonyítva nem üti meg annyira a szintet. Őszintén sajnálom, hogy nem tudtam tavaly megnézni, mert erős a gyanúm, hogy bekerült volna az évzáró toplistámba.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]