Beépített hiba / Inherent Vice [2014]

A folyton ganjákat füstölő, hippi magánnyomozó, Doc (Joaquin Phoenix) azt a megbízást kapja volt barátnőjétől, hogy kerítse elő az eltűnt iparmágnást. Doc beleveti magát Los Angeles mocskába, és megannyi fura alak keresztezi az útját.




Aki látott már Paul Thomas Anderson-filmet, az nagy eséllyel már bizalmat szavazott a rendezőnek, mert ha még voltak is gyengébb próbálkozásai (The Master [bocs]), azért mégiscsak ott van egy Boogie Nights vagy egy Vérző Olaj. Nem kétség, korunk egyik legsokoldalúbb rendezője, hiszen nincs két ugyanolyan filmje, sőt, még csak köszönőviszonyban sincsenek egymással művei.

Ezúttal Thomas Pynchon, 2009-es regénye alapján dolgozott, az előzetesek pedig egy mondhatni igencsak különleges szórakozást ígértek, ám ebből csak a különleges az, ami végül érvényes lett. Nehéz besorolni ezt a filmet, viszont ha stílusát, mentalitását és kivitelezését hasonlítanom kéne valamihez, akkor talán a Cronenberg-féle Cosmopolis, vagy a Ridley Scott-féle The Counselor ugrana be. És szerintem ezzel nagyon sokat elmondtam.


Magánhekusunk megy, találkozik különféle, egyre bizarrabb alakokkal, olyan dialógusokat váltva velük, hogy csak kapkodod a fejed, miközben az a fránya játékidő is mintha egyhelyben toporogna. Persze, miért is legyen egy film nézőbarát? Oké, azt aláírom, hogy nem baj az, ha valami nem szájbarágós, vagy, hogy egyedibb a kelleténél, de amikor konkrétan magasról le vagyunk szarva, ráadásul két és fél órán keresztül, akkor azért az ember elgondolkozik, hogy Paul Thomas Andersonnak tulajdonképpen mi volt a célja?

Itt van ez a lezárult hippi kortól elszakadni képtelen kopó, akivel egyetlen percig sem voltam képes azonosulni, társalog hülyébbnél hülyébb emberekkel, egyik irritálóbb, mint a másik, ömlik ránk a sok név, a temérdek információ, elvileg zajlanak az események, de ebből mi csak nagyon keveset fogunk fel, kivéve persze ha nem 10000+1 százalékos figyelemmel kísérjük a látottakat, de annyira pedig korántsem izgalmas, vagy érdekfeszítő, hogy ezt teljesíteni tudjuk. Ha Anderson ezzel a megoldással próbálta visszaadni a főhős Doc folyton beszívott tudatállapotát, akkor gratulálok, sikerült, ellenben leszögezhette volna, hogy mi a teendőnk a film megtekintése előtt. Kevin Smith legalább volt ilyen jó arc a Tusk esetében, bár ott azzal mentegetőzött, hogy ő is betépve írta.


Egyik ismerős arc bukkan fel a másik után, kezdve Joaquin Phoenix-szel, folytatva a sort olyan nevekkel, mint Owen Wilson, Josh Brolin, Michael Kenneth Williams, Benicio Del Toro vagy épp Martin Short.

Baromi nehéz film, én sem bírtam egyben végig ülni, tartanom kellett egy jó hosszú szünetet, amire újra erőt vettem magamon, hogy folytassam. Még a legelvakultabb Paul Thomas Anderson rajongókat is csak óva tudom inteni ettől a filmtől. Gyászolom azt a két és fél órát, amit elbasztam az életemből az Inherent Vice-ra.

10 dolog, amit az Inherent Vice megtekintése helyett csinálj!

1. Nézd újra akármelyik Paul Thomas Anderson-filmet!

Akármelyiket. Ahogy fentebb is írtam, nekem a The Master pont nem jött be annyira, de ehhez képest még az is egy mastermű.

2. Szedjél hangyát boxkesztyűben!

Valószínűleg szét fog tépni az ideg közben, de mégsem annyira, mint az Inherent Vice első órája után.

3. Nézd meg a Huszadik század című filmet!

Bernardo Bertolucci 317 perces (!) filmjét mondjuk japán szinkronnal és orosz felirattal is sokkal jobban fogod élvezni, mint az Inherent Vice bármelyik random 10 percét.

4. Tarts Szomszédok-maratont!

És ha meguntad, jöhet néhány Kisváros epizód. De ott van még a szintén magyar készítésű Szimat Szörény, a szupereb című remekmű is, ha nem jönnének be a Kisváros adta izgalmak.

5. A francia krémest mustárral próbáltad már?

Én sem, de biztos jobb, mint ez a film.

6. Hallgass Mc Gyulát!

Éjjel-nappal. Mondjuk ezt a szerzeményét.

7. Építsd fel az Inherent Vice helyszíneit Legóból!

És miután kész vagy, mint egy rossz gyerek a homokvárat a strandon, taposd szét! Persze képzeld oda a szereplőket...

8. Igyál alkoholmentes, meleg sört...

...a legnagyobb kánikulában.

9. Tölsd le a Zipper Game alkalmazást a telefonodra!

Az ujjaddal egy cipzárt kell huzigálni a telefonod kijelzőjén, de mennyivel kellemesebb időtöltés lehet...

10. Nézz egy jó filmet!

Viccet félretéve: tényleg, inkább játssz biztonsági játszmát, és vedd elő újra az egyik kedvenc filmed.


Megjegyzések

  1. Úgy látszik egyedül maradtam azzal a véleményemmel, hogy tetszett. Mondjuk voltak gyenge periódusai, de nekem akkor is bejött a hangulata, poénjai, kivitelezése. Mondjuk én a Mastert is imádtam :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem titkolom, hogy a Te kritikád is felcsigázott kicsit :D

      Törlés
    2. Abban titkon reménykedtem :D Pont ezért sajnálom, hogy ennyire nem jött be :/

      Törlés

Megjegyzés küldése

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]