Top 100 Joint: #70-61.

Egy Top 100 lista, amit hónapokon át írtam, szelektáltam, variáltam, míg végül csak összejött. 100 kedvenc film, szigorúan szubjektíven.

Gurulunk tovább, lassan félidőhöz érkezünk, addig is jöjjön a 70-től 61-ig terjedő adag.

Ha lemaradtál: 100-91, 90-81 és 80-71.




70. Roger nyúl a pácban /  Who Framed Roger Rabbit [1988]

A firkák köztünk élnek. Nem merem kijelenteni, hogy Robert Zemeckis 27 év után is időtálló alkotás lenne, de hogy aki szerette annak idején gyerekfejjel, az biztosan másképp áll hozzá.


69. Jákob lajtorjája / Jacob's Ladder [1990]

Megmerem kockáztatni, hogy Tim Robbins élete alakítását nyújtja ebben a filmben. A Jákob lajtorjája egyszerre dráma, egyszerre horror, egyszerre háborús film, de még a politikai szálat sem mellőzték teljesen. A vietnámi háborút megjárt Jacob rémeket lát, akik mindenhova követik őt. Hamarosan kiderül, nem csak őt üldözik ezek a démonok. Szerencsére a film nem áll meg ennyiben, egy elég mély, elgondolkodtató kálváriát mutat fel nekünk, amely csak a legvégén válik egyértelművé.


68. Tizenkét dühös ember / 12 Angry Men [1957]

Sidney Lumet filmjén egyszerűen nem fog az idő. Tizenkét esküdt, akiknek dönteni kell egy ember életéről. Egy kivétellel mind bűnösnek találják a vádlottat. Az az egy (a zseniális Henry Fonda) csak annyit kér, ne ítéljenek elhamarkodottan. Elkezdődnek a latolgatások, amellyel egyre több embert állít a saját oldalára.


67. Hatodik érzék / The Sixth Sense [1999]

"Halott embereket látok" - ez az a mondat, amely mindenki agyába belevésődött annak idején. És az a fordulat a film végén... De mindezt leszámítva is nagyon erős film a Hatodik érzék.


66. Az elveszett frigyláda fosztogatói / Raiders of the Lost Ark [1981]

Indiana Jones-t nem kell bemutatni senkinek, a Raiders of the Lost Ark pedig nem hiányozhat a listáról. Igazi, régi vágású kalandfilm, amely hatalmas hiánycikk lett manapság.


65. A nagy balhé / The Sting [1973]

A svindler-filmek királya. Amikor két szélhámos próbál megfingatni egy alvilági nagykutyát, és ha kell, komplett fogadó irodát imitálnak neki. Paul Newman és Robert Redford nagyon erősen elviszi ezt a hangulatos filmet a hátán, aminek a végéről szintén nem voltak restek kihagyni egy ügyes kis fordulatot.


64. Macskafogó [1986]

Mindmáig idézhető mondatok, elképesztő humor: igen, a Macskafogóra kurvára büszkék lehetünk - nem úgy, mint a totál felesleges folytatására.


63. A bolygó neve: Halál / Aliens [1986]

Ridley Scott '79-ben csinált egy Alient, amely egy űrhajón játszódó, klausztrofób horrorként majdhogynem maximálisan teljesített, majd jó pár évvel később a folytatásban Cameron a horrort kicserélte akcióra, és ezzel az egyik legjobb második részt pakolta le az asztalra.


62. A remény rabjai / The Shawshank Redemption [1994]

A The Shawshank Redemption jó ideje tanyázik az IMDb Top 250 listájának első helyén, és ezt nem is tudom elvenni tőle. Ha van film, amitől nem sajnálom ezt a helyezést, akkor az pont ez. Még ha nálam csak a 62. helyre futotta csupán, de tény, hogy ez tipikusan olyan film, amire nem lehet haragudni.


61. Cape Fear - A rettegés foka / Cape Fear [1991]

Scorsese és De Niro együtt - oké, ezt már láthattuk, ahogyan a hatvanas években is volt már egy Cape Fear, de azt, amit ebben a filmben ez a két mágus összehozott, az talán a valaha volt egyik legjobb thriller.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]