Top 100 Joint: #90-81.

Egy Top 100 lista, amit hónapokon át írtam, szelektáltam, variáltam, míg végül csak összejött. 100 kedvenc film, szigorúan szubjektíven.

Folytassuk a show-t! Az utolsó tizes ha eddig kimaradt, akkor itt pótolhatod.




90. Nulladik óra / The Breakfast Club [1985]

Öt diák, akik valószínűleg soha nem ismerik egymást, ha nem kell együtt tölteniük a szombati büntetésüket. Apropó, a nyolcvanas években járunk. A The Breakfast Club remek korrajz az akkori generációról. John Hughes egyik legjobbja.


89. Dumb és Dumber - Dilibogyók [1994]

Első moziélményeim közé tartozott A Maszk és a Flinstone Család mellett. Igen, még csak hétéves voltam. Sok poén (Mr. Samsonite) akkor még nem esett le, de ez megint egy olyan vígjáték, amin mindig hatalmasakat tudok borulni.


88. A hal neve Vanda / A Fish Called Wanda [1988]

Egy gyémántrablás, folyamatos átverések, őriási kalamajka, remek poénok, na és Kevin Kline hibátlan alakítása. Jamie Lee Curtis pedig milyen dögös volt még anno.


87. Titokzatos folyó / Mystic River [2003]

Clint Eastwood nyomasztó, feszült filmje legalább olyan mértékig dráma, mint amennyire thriller, és nehéz eldönteni, hogy Sean Penn vagy Tim Robbins nyújt kiválóbb alakítást. Mindenesetre a Mystic River egy piszok nagy gyomros.


86. Evil Dead II - Gonosz halott 2. [1987]

Az Evil Dead második része felfogható az első rész újragondolásának: nem is kell látnod a korábbi filmet, hogy ezen is jól szórakozz. Valamivel könnyedebb darab, nem kérdés, hogy a humor miatt, ráadásul olyan befejezéssel, hogy szinte azonnal nekiállnál a harmadik résznek.


85. Die Hard - Az élet mindig drága / Die Hard: With a Vengeance [1995]

A széria második legjobb darabja - szerintem. Lehet vitatkozni, kinek melyik jön be jobban, és tény, hogy itt már a buddy-movie szál is némileg variál az első két részben felállított Die Hard-tendencián, de Samuel L. Jackson remek vérfrissítés volt.


84. Truman Show [1998]

Te mit tennél, ha kiderülne, hogy az egész életed egy hazugság? Hogy születésedtől kezdve minden lépésed figyelemmel kísérte a világ? Hogy színészek és díszletek vesznek körül? Truman Burbank-nek sok minden kezd gyanús lenni, amire rájön, hogy minden, amiben eddig hitt, csak egy színjáték.


83. Füst / Smoke [1995]

Itthon nem túl ismert film a Smoke, de egy nagyon könnyed, szerethető, lazán befogadható dramedy, amelyben olyan színészek brillíroznak, mint Harvey Keitel, Jared Harris, William Hirt, vagy Forest Whitaker.


82. Az ötödik elem / The Fifth Element [1997]

Luc Besson sci-fi agymenésében Bruce Willis és Milla Jovovich próbálják megmenteni az emberiséget a pusztulástól. Egy végtelenül szórakoztató vígjáték, felejthetetlen beszólásokkal, már-már sitcomba illő jelenetekkel, na meg Jovovich lenge öltözékével.


81. A szikla / The Rock [1996]

Michael Bay legjobb filmje. Valamint az egyik legjobb akciófilm. És ennyi. Többet nem tudok hozzáfűzni. Aki látta, érti. Aki nem, az most azonnal nekiáll!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Top 10: Egyhelyszínes filmek

Stephen King: Az / It [1990]