Szerelemre hangszerelve / Begin Again [2013]

Mit tehet egy lecsúszott zenei producer, és egy szerelmi bánatát élő, magányos lány, aki hobbi szinten dalokat ír, gitározik és énekel? Nos, azon kívül, hogy próbálnak kimászni a gödörből, nagy fába vágják a fejszéjüket: egy albumot rögzítenek, de nem akármilyent. New York városában, különféle nyilvános helyeken, dalonként mindig máshol, a szabad ég alatt rögzítik az anyagot.

Feelgood. Nem szeretem annyira ezt a kifejezést, hiába derít jókedvre egy film, nem szokásom vele dobálózni, de most kénytelen leszek leírni, igen, csupa nagy betűvel: FEELGOOD! A Begin Again-re abszolút telitalálat. Vonatkoztassunk el a valószínűleg sokakat elrettentő magyar címtől, és nézzük, mivel is állunk szemben - mert, hogy ez nem egy romantikus film, az már egyszer biztos.

A sztori elején egy bárban láthatjuk, ahogy Gretta (Keira Knightley) egyetlen dal erejéig megcsillogtatja tehetségét, de nem arat átütő sikert, sőt. Van azonban egy valaki, aki élvezi az előadást: Dan (Mark Ruffalo). És most jön a csavar, visszaugrunk az időben, aznap reggelre, és láthatjuk, mi vezetett el odáig, hogy aznap este Dan abban a bizonyos bárban kötött ki. Nem sokkal később ugyanezt Gretta-val is eljátszák. Igen, ezzel megy el a film első háromnegyed órája, de nagyon bejövősre sikerült ez a kivitelezés.


Hangulatában leginkább talán a Séfhez tudnám hasonlítani, csak amíg ott a főzés, addig itt a zenélés öröme dominál, de olyan mértékig kihasználva azt, hogy jó magam is azon kaptam magam, hogy teli vigyorral bámulom a filmet. Ha valamihez, akkor John Carney író/rendező ehhez aztán nagyon ért. A képkockák, a színészek teljes beleélése, a zenék, maguk a zenélések, mind-mind sugározzák a pozitív atmoszférát.

Keira Knightley-t lehet szeretni, nem szeretni, tény, hogy a vélemények megoszlanak róla, de nekem úgy általában nem szokott problémát okozni a vásznon, ahogyan itt sem volt vele gond, sőt, jól állt neki ez a szerep. Pont, mint Mark Ruffalónak a mindenhonnan bajokkal küszködő, már-már csövesre hajazó producer figurája. Tisztességesen elvitték a hátukon a filmet.

Instant jókedv. Hangulatbomba. Feelgood.

8/10 - és még egy fél.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]