Magasfeszültség / Haute Tension [2003]

A két egyetemista lány, Marie és Alexia az isten háta mögötti tanyára indul látogatóba Alexia szüleihez. Már az első éjszaka, lámpaoltás után egy rozsdás furgon kanyarodik be a ház elé. A rejtélyes sofőr sorban mészárolja le a ház lakóit, csupán a lányok élik túl: Alexiát magával viszi, úgy látszik, vele külön tervei vannak, Marie-nak pedig sikerül elbújnia, de úgy dönt, a fickó nyomába ered, hogy megmentse barátnőjét.

Jó eséllyel a Magasfeszültségben a horror rajongók legtöbbje megtalálja a maga kis szeletét. Röviden összefoglalva a lényeget: kegyetlen. Nem csak a pattanásig feszült jelenetekről beszélek, amelyekkel úgy cakk-pakk dugig van a film, és folyamatosan fenntartják a figyelmet, de vizuálisan sem egy habkönnyű darabról beszélünk. Egész konkrétan egy vérfürdőt kapsz, méghozzá olyan mértékben, hogy Te, aki a képernyő túloldaláról szemléled csupán ezen fiktív eseményeket, még Te magad is szinte érzed, ahogy az a töménytelen mennyiségű vér az arcodra fröcsköl.


A történet bár nem egy agysebészet, nem kell gondolkoznod közben, de mind feszültségben, mind pedig kegyetlenségben nagyon magasra pakolta a lécet a film. Ez így mind szép és jó, mondhatni, a tökéletes horror is lehetne, de akkor jöjjön a fekete leves: a csattanó.

Egész egyszerűen kiábrándító, noha nem azért, mert már megint ezt a megoldást húzták elő a kalapból, hanem mert egy irtó nagy kakukktojás. Miért? Mert elnézve a végeredményt simán átjön, hogy ez a befejezés abszolút nem így volt eltervezve, nem erre alapoztak, hanem csak mintha az utolsó előtti pillanatban találták volna ki, hogy "gyerekek, és ehhez mit szóltok, mi lenne ha inkább...?". Kimerem ezt bátran jelenteni pusztán azért, mert ezzel a fordulattal élve nagyon sok logikai hibát lehet felfedezni. Szokás szerint nem mennék bele a részletekbe, de aki látta, az gondolom tudja, hogy miről beszélek.

De hiába ez a mondhatni, elég nagy hiba, azért ne feledkezzünk meg arról, hogy voltaképp egy trancsírozós filmről beszélünk. Egy horror, ami nem akarja megváltani a világot, esze ágában sincs mélyenszántó gondolatok magjait elvetni a nézőben, így ha nem is nézem el neki ezt a facepalm-kaliberű csavart, de tekintettel arra, hogy mindvégig milyen szinten képes volt lekötni, hogy milyen mértékű izgalommal szolgált, olyan nagyon még sincs harag. Csak egy kicsit.

7/10


Megjegyzések

  1. 'Mert elnézve a végeredményt simán átjön, hogy ez a befejezés abszolút nem így volt eltervezve, nem erre alapoztak, hanem csak mintha az utolsó előtti pillanatban találták volna ki, hogy "gyerekek, és ehhez mit szóltok, mi lenne ha inkább...?'

    Meg regen olvastam az Intensity-t(Vegsokig) Dean R. Koontz-tol. Miutan megneztem ezt a filmet evekkel ezelott, egyertelmunek tunt a hasonlosag. Meg maga Koontz is plagiumnak tartja a filmet. Ezt csak azert irom, mert a konyvnek is ez a sztorija, kiveve a veget....nincs benne csavar. Legalabbis nem ilyen csavar. Allitolag Aja is elismerte hogy olvasta a konyvet. Ez igazolja a teoriadat miszerint a vegso csavar egy legbol kapott otlet volt.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]