Gonosz halott / Evil Dead [2013]

Egy valamit biztosan megtanultunk az Evil Dead-ből, legyen az a régi, vagy akár az új változat: ha cimboráiddal egy erdei kiruccanásra mentek, a házikótók pincéjében talált bőrkötéssel bevont, latin szövegekkel és mindenféle borzalmas illusztrációkkal telezsúfolt könyvből nem szabad felolvasni! Mert bizony jön az erdő szelleme és nektek... annyi.

Pár éve az Evil Dead remake hírére sokan felkapták a fejüket. Azért valljuk be, az eredeti, 1981-es verzió akármekkora kultuszfilm, akármekkora népszerűségnek is örvend, technikailag nagyon olcsó, elavult, így mai szemmel nézve sokaknak egyenesen röhejes is lehet azoknak, akik nem tudják a helyén, vagy a saját maga idejében kezelni. Ebből adódóan megkockáztatom a kijelentést: kellett a remake. Na jó, ha nem is volt rá eget rengetően szükség, azért pont nem a felesleges újragondolások közé soroltam az ötletet.

Az első előzetes után sikerült levonni a következtetést: egy piszkosul bevállalós, belekben, vérben, végtagokban fuldokló, tökös horrort kapunk. Így is lett. Itt minden gore rajongó kiélheti a piszkos fantáziáját. Nincs diszkréten félreforduló kamera, nem csak a következményeket látod, vagy a falra fröccsenő vért, itt minden egyenesen az arcodba van tolva, a literekben folyó paradicsomlétől kezdve a húscafatokig: minden. Szikével hosszában átvágott nyelvvel való smárolás, és hasonló finomságok, jumpscare jelenetekkel megfűszerezve.


Bár maga az alapkoncepció voltaképp ugyanaz, sőt, néhány klasszikus jelenetet is átvettek az eredetiből, de nagyon merészen éltek az írói, illetve a rendezői szabadság lehetőségével. Hiányoltam egy Ash-féle ikonikus karaktert, helyette egy csajt tettek meg főszereplőnek, amit eleinte nem tartottam a legjobb ötletnek. Később, mint kiderül, háttértörténete, a drogos múltja miatt remekül passzol a történetbe, lévén, hogy először nem hisz neki senki.

Joggal rá lehet sütni az Evil Dead remake-re, hogy egy undorító, értelmetlen, gyomorforgató gyilkolászás, és elsősorban nem a félelem az, ami jelentős mértékig dominál ennél a horrornál.

De mégis, amikor egyik Paranormal Activity követte a másikat, amikor minden harmadik horror fináléjára előkerült az ördögűzős téma, a PG 13-as korhatári besorolás aranykorában ez a film egy komplett felüdülés annak, aki már egy nagyon merész horrorfilmre vágyik. Ha úgy vesszük, a foglalkozás elérte célját.

7/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]