Top 10: Kedvenc cameo-jelenetek

Ha voltam gondban toplistával, akkor íme. Kapásból 17-et írtam össze, majd jött a hosszas szelektálás, végül a még hosszabb sorrendbe állítás. Többszöri átnézés, végül kiegyeztem magammal, hogy ez így jó lesz.

Miért szeretjük a cameókat? Mert piszkosul feltudják dobni az adott filmet. Röpke mellékszerepekben ismert arcok... mi kell még? Főleg, ha ehhez még önirónia is társul, esetleg kikacsintásokkal is színesítik a szituációt.

Ahogy a korábbi listáknál is, itt is fontos tudnivaló: a beválogatottak, illetve a sorrend szigorúan szubjektív.

10. Wolverine - X-Men: Az elsők / X-Men: First Class [2011]

"Go Fuck Yourself!" - az egyetlen mondat, ami elhangzik Logan szájából ebben a röpke kis vendégszerepben. Hiába az egyik legmeghatározóbb karaktere Wolverine az X-Men univerzumnak, itt mégis csak egy cameo szerepben bukkant fel, de az mindent vitt.


9. Kareem Abdul-Jabbar - Airplane [1980]

Az önirónia. Meg a kosarasnadrág.


8. David Hasselhoff - Piranha 3DD [2012]

Innen is pacsi Hasselhoff bácsinak, hogy ezt elvállalta. Itt kérem fuldoklunk a már említett öniróniában: zenei pályafutás, Baywatch-karrier, valamint: "Holy fuck... I'm old!" Maga a film amúgy pocsék, de az a pár jelenet, amiben feltűnik (saját magát alakítva persze) messze a legviccesebb momentumok a közelmúltból.


7. Matt Damon - Eurotrip / Euro túra [2004]

Damon, a rocksztár: a Lustra zenekar Scotty Doesn't Know című száma azóta az emberek fülében cseng, amióta meghallottuk a filmben. Matt Damont pedig talán sosem láttuk hasonló szerepben.


6. Marshall McLuhan - Annie Hall [1977]

Itt voltaképp nem a cameo-szerep személye, hanem McLuhan "nyuszi a kalapból"-szintű megjelenése az, ami töltetet ad az adott jelenetnek. Aki látta, az nyilván csak mosolyog, aki meg nem, az még nem tudja, hogy miből maradt eddig ki. "Istenem, bárcsak minden ilyen flottul menne..."


5. Danny Glover - Maverick [1994]

Az a nézés, amit Gibson és Glover művel abban a jelenetben... Mintha már valahol látták volna egymást. Te pedig csak vigyorogsz. Aztán egyszer csak Glover benyögi azt a bizonyos mondatot. Így kell ezt csinálni.


4. Alec Baldwin - Glengarry Glen Ross [1992]

Csupa nagy színész egy filmben, egy cameóra pedig még Baldwin is beugrott: és bizony az a pár perc valami elképesztően jóra sikerült, mondhatni, felejthetetlen, ahogy leoltja az ingatlan ügynököket.


3. Arnold Schwarzenegger - A feláldozhatók / The Expendables [2010]

Stallone, Willis és Schwarzenegger egy jelenetben. Mióta vártunk már erre és meg is kaptuk. Oltogatás, poénkodás, ez a pár perc olyan hamar eltelik, neked pedig a szíved szakad meg, amikor Arnold kisétál az ajtón.


2. Tom Cruise - Trópusi vihar / Tropic Thunder [2008]

Tegye fel a kezét, aki nem ismerte fel Tomot, amikor először látta a Trópusi vihart! Nem semmi, hogy ilyen bevállalt. Les Grossman karaktere felejthetetlen, és még a pocsék magyar szinkron sem tudta tönkretenni. Az a tánc pedig... hajjaj.


1. Bill Murray - Zombieland [2009]

Ennyi. Egyáltalán nem számítottam rá a Zombieland első nézése közben, hogy lesz cameo, arra meg pláne nem, hogy maga Isten Bill Murray fog felbukkanni. Nincs mit hozzáfűzni. Első hely. Kész.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

Top 10: Found Footage filmek

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Top 100 Joint: #30-21.