The Conspiracy [2012]

"Nézze, a világot teljesen más személyek kormányozzák, mint ahogy azt az emberek hiszik..." - Benjamin Disraeli, Brit miniszterelnök, 1874 - 1880

Ezzel a felütéssel indít a The Conspiracy, amely mind megvalósítását, mint témáját tekintve sajnálatos, hogy elkerülte kis hazánkat. A 2012-es, dokumentarista, nem mellesleg found footage stílusban leforgatott, már-már horrorisztikus elemekkel is dolgozó thriller egy bizonyos Christopher MacBride keze munkája, egészen pontosan az első egész estés produkciója, és reméljük, hogy nem az utolsó.

Adva van két dokumentumfilmes srác, akik egy nagyon is különc összeesküvés-hívő fickót interjúvolnak meg. Eddigi kutatásai alapján megvan róla győződve, hogy a világot egy globális, titkos társaság tartja a kezében. Ők mozgatják a szálakat, ők irányítanak mindent. Értsd: mindent. Azonban egyik nap a férfi nyomtalanul eltűnik. A két videós érthetetlenül áll az események előtt, mígnem az egyikük fogja a megannyi papírfecnit, feljegyzést, újságkivágást, amit a fickó lakásán csak talál, és elkezdi megalkotni saját összeesküvés-elméletét a világról. Kutatásaik egyre merészebb dolgokhoz vezetnek, ennek következtében folyamatosan megfigyelés alatt tartják, követik őket. Kezd összeállni az a bizonyos kép, a szálak pedig tényleg elvezetik őket valahova.


Nem kétlem, hogy amikor a bejegyzés első felében megemlítettem a found footage kifejezést, akkor kicsit elvettem a kedved. Az elmúlt években tényleg nagy divatja lett a talált kamerás filmeknek, kevés mozinál éreztem úgy, hogy erre feltétlenül szükség van. A The Conspiracy egyik legnagyobb előnye viszont pont ez a megoldás: ad neki egy bizonyos pluszt, ráadásul szinte majdnem az összes jelenetben indokolt a házi kamera használta, de ponton fontos szerepet kap a rejtett felvevő is. Szóval ez miatt aztán tényleg ne lankadjon a lelkesedésed, itt valóban működik a dolog.

A film viszont csak akkor üt igazán, ha szereted ezt a témakört. Még ha úgy általában nem is hiszem el az összeesküvéseket (egy-kettő kivételével, de ebbe most nem akarok belemenni), akkor is nagyon érdekes témának találom, a film első felében pedig jócskán kapunk elgondolkodtató felütéseket. A The Conspiracy remekül indít el az úton, kiváló hangulattal fokozza a sejtelmekkel teli feszültséget, azonban idővel sajnos leül, de még szerencse, hogy a fináléra összekapja magát, méghozzá elég keményen odatesz.

Én személy szerint sajnálom, hogy ennyire méltatlanul hanyagolják itthon a filmet, mert nagyon jól szórakoztam. Igaz ami igaz, nem tudom, hogy valaha újra megnézném, mintha hiányozna belőle az a plusz, ami rávinne egy újabb lecsekkolásra. Egyszer viszont mindenképp érdemes megnézni.

7/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]