La Casa Del Fin De Los Tiempos / The House at the End of Time [2013]

Unod az elcsépelt horror kliséket? Többre vágysz, mint egy Paranormal Activity 17? De mégsem azt akarod nézni, hogy kit milyen brutálisan mészárolnak le? Eleged van a halhatatlan sorozatgyilkosokból? Oké, a sok sablon-kérdés után megadom a választ, mégpedig, hogy a Te filmed barátom a La Casa Del Fin De Los Tiempos című, venezuelai film lesz 2013-ból.

És ne egy szokványos horrort képzeljetek el. Alejandro Hidalgo első filmje voltaképp egy horror elemekkel dolgozó dráma is egyben. És mindkét műfaj remekül megdolgozik azért, hogy kihozza magából a legtöbbet. A drámai rész betalál, főleg a végére, míg a horror szál inkább a székből fel ugrós momentumokra gyúrt rá, a zsigeri borzongással inkább csak néhány jelenetben találkozhatunk. Mindeközben végig átjárja a filmet a misztikum, hiszen telis-tele van megmagyarázhatatlan kérdésekkel, amikre természetesen választ kapunk, és nem is akármilyent.

Dulce férjét meggyilkolják. A gyermeke pedig eltűnik a ház falain belül. A nőnek fogalma sincs arról, mi történt pontosan, megvan róla győződve, hogy betolakodók voltak, mégis a bizonyítékok ellene szólnak. Börtönbe kerül, harminc évre. Szabadulása után, az idős korára való tekintettel háziőrizetbe kerül, abba a bizonyos házba. Segítségére van egy pap, aki nem akarja elhinni, hogy egy anya képes végezni a családjával. Dulce abban reménykedik, hogy a házban rátalál nyomtalanul eltűnt gyermekére, miközben egyre furcsább és különösebb dolgok történnek a falak között.


A történetet két szálon kapjuk meg: az egyiken 1981-ben járunk, a tragédia előtti napokat látjuk, míg a másik pedig már a jelenben, a szabadulás után, 2011-ben játszódik.  Bevallom, a film első jelenete után már láttam magam előtt, hogy mennyire elcsépelt megoldást fogunk kapni a végkifejletben. Minden jel arra utalt, hogy egy lerágott csonttal van dolgunk, megmagyarázzák majd szellemekkel, vagy tudathasadással, aztán szevasz. És nem! Nem árulok el nagy titkot, hogy cseppet sem erről van szó. De, hogy hova is fut ki majd az egész, arra semmiképp sem fogsz számítani. A film utolsó harmada tartogat egy olyan erejű meglepetést, hogy csak lestem. A másik dolog, ami veszettül bejött, az a helyszín. Egy régi, lepukkadt házban járunk, ami ráadásul nem is kicsi: tökéletes helyszín egy horrorfilmnek. A megannyi lépcső, az elágazó folyosók, a szinte omladozó falak.

Hidalgo nevét tehát érdemes lesz megjegyezni. Ha ilyen volt a kezdő löket, jöhet a többi is simán. Öröm volt látni, hogy létezik még kreatív horror, ami nem európai, mert azért valljuk be, manapság a spanyol horrorok viszik a prímet. Minőségét elnézve a  La Casa Del Fin De Los Tiempos pedig mintha csak onnan érkezett volna.

8/10


Megjegyzések

  1. Na, akkor ez most érdekel! De nagyon remélem, hogy nem az lesz a vége, hogy mégis a nő a gyilkos, pedig a cselekmény végig ártatlannak állítja be. Mert a leírás alapján nagyon úgy tűnik :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajjaj... Megfogsz Te még lepődni ha megnézed :) Várom a véleményt.

      Törlés
    2. Akkor ezek szerint nem az. Hállelújáá, nézzük :D

      Törlés
  2. Nagyon kosz az ajanlot. Nem ez lenne az elso spanyol nyelvu horror/thriller ami valami uditoen meglepot produkal. Legutobbi ilyen a La Cara Oculta volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit. Na, erről még nem is hallottam, de most utánaolvastam és kíváncsivá tettél.

      Törlés
  3. megnéztem. jó volt. köszönöm.

    VálaszTörlés
  4. En is megneztem, nagyon tetszett. Igazabol nem is a 'csavar' volt utos, inkabb a sztori osszetettsege es hogy milyen profin volt megirva. Egyik legjobb film amit iden lattam. Koszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ilyen hozzászólásokért már megérte ajánlani, nincs mit :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]