Top 10: Kedvenc időutazós filmek

Nem akarok itt nagy elmélkedésekbe belemenni, miért szeretjük az időutazós filmeket, vagy, hogy miért nézünk ilyen tematikájú mozikat, inkább adjunk hálát, hogy ez a téma bizony megannyi kreatív alkotáshoz segítette elő a készítőket. Nyilván itt sem minden arany, ami fénylik, így bizony ha valami time travel, az lehet szar is, de én most inkább összegyűjtöttem a tíz, számomra legkedvesebb időutazós filmemet.




10. Találmány / Primer [2004]

A film, amit nem elég egyszer megnézni. Nem elég kétszer, de még háromszor sem. Ez sok embert elriaszt, főleg az első megtekintéskor azt látva, hogy ebből is alig érteni valamit. A Primer egy szinte zsebpénzből összehozott próbálkozás, amelyben aztán tényleg minden egyes apró részlet számít. Mégis remekül boncolgatja a témát, mi lenne, ha az időutazás adta lehetőséget kicsúsznak az ember kezéből.


9. A fiók / The Jacket [2005]

Hősünk, a veterán Jack Starks (Adrien Brody) egy elmegyógyintézetben köt ki, ahol éjjelente egy fiókba rakják, itt pedig időt utazik. Kiderül, hogy hamarosan meghal, és erre próbál fényt deríteni, mi fogja okozni a halálát?


8. Az időutazás nagy kérdései / Frequently Asked Questions About Time Travel [2009]

Amikor az időutazás mindössze annyi, hogy bemész a mellékhelyiségbe... A film egy igazi geek-csemege, amelyben nem a költségvetés, sokkal inkább a precíz forgatókönyv és a humor az, ami dominál. Sokan a Doctor Who és a Shaun of the Dead keverékének mondják, ami maximálisan igaz is.


7. Időbűnök / Los cronocrímenes [2007]

Hector éppen egy meztelen nőt bámul távcsövével, amikor feltűnik neki, hogy valaki más pedig őt bámulja egy távcsővel... Elindul, hogy kiderítse, ki az a maszkos idegen, arra azonban ő sem számított, az események milyen fordulatot vesznek.


6. 12 majom / Twelve Monkeys [1995]

Terry Gilliam sokak szerint legjobb filmjének története szerint 1997-ben egy vírus pusztította el bolygónk lakosságának jelentős részét. Negyven évvel később, a föld alá kényszerült maroknyi túlélő visszaküldi az időben James Cole-t, hogy szerezzen információt a gyilkos vírusról. 1996 helyett azonban véletlenül 1990-be küldik, őt pedig elmegyógyintézetbe zárják...


5. Idétlen időkig / Groundhog Day [1993]

A cinikus riporter, aki időhurokba kerül, és minden nap ugyanazt a napot kénytelen átélni az általa nem kicsit gyűlölt kisvárosban. Sokat agyaltam azon, hogy időhurkos-film is bekerüljön-e a listába, de mivel lényegében ott is utazás zajlik az időben, így nem volt kérdés, hogy az Időtlen időkig is helyet kapjon.


4. Terminátor 2 - Az ítélet napja / Terminator 2: Judgment Day [1991]

A Terminátor két részes... Mi? Azt mondtad négy, és már készül az ötödik? Badarság! A Terminátornak két része van, nem értem, miről beszélsz?! Szóval... a két rész közül nálam inkább a második talált be jobban, bár nem tudok vitába szállni azzal, akinek az első a favorit, hiszen az is üt, mint a 220. A megmentő gép ezúttal az első rész halálosztójának bőrében tér vissza, hogy megakadályozva a Connor-família kiirtását, még a gépek lázadását is blokkolja.


3. Időről Időre / About Time [2013]

Az elmúlt évek egyik abszolút meglepetése volt az About Time: könnyed időutazós komédiának indul, némi romantikus beütéssel, mígnem egy elég komoly családi drámába fordul át. Ám ez közel sem hátrányára, inkább előnyére válik a filmnek, amely legalább annyira szórakoztató, mint amennyire szívszorító bizonyos pillanataiban.


2. Donnie Darko [2001]

Richard Kelly szürreális mozijában Donnie, a gyógyszereiről leállt, különc srác behalluzza magának Franket, az óriásnyulat, aki megjósolja neki a világvégét. Igazi mindfuck élmény, amelyben eleinte nem igazán érted, hogy jöhet a képbe az időutazás, de a végén nagyon is megfogod tudni.


1. Vissza a jövőbe / Back to the Future [1985]

Ordas nagy sablon az első helyre a Back to the Future-t tenni, de nem tehetek róla: időutazás terén az egyik legszórakoztatóbb film, amit valaha vászonra vittek. A hangulat, a forgatókönyv, a rendezés, a karakterek, az őket alakító színészek mind egy olyan kerek egészet alkotnak, amely joggal írta be magát a filmtörténelembe.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Nyomozós filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Turbo Kid [2015]