La Cara Oculta / The Hidden Face [2011]

Van ez így, hogy ajánlok egy itthon kevésbé ismert filmet, és a hozzászólások közt ti megemlítetek egy
másikat. Én pedig a kíváncsiságtól vezérelve jól meg is nézem, aztán galád módon visszaajánlom nektek.

A karmester Adriannal egy telefonnal felvett videóban közli barátnője, hogy elhagyja, nem bírja már tovább. A srác úgy dönt, hogy jól felönt a garatra, a bárban pedig megismerkedik a felszolgáló lánnyal, Fabianával, akivel végül össze is jönnek. Majdhogynem minden klappol, azonban a lány, amíg egyedül van a férfi házában, egyre több megmagyarázhatatlan, furcsa jelenségre lesz figyelmes...

Nem kétlem, hogy ez így leírva nem a legnyerőbb tálalás, de nem tehetek róla, ennél többet nem mondhatok. Megint belefutottam egy olyan filmbe, ahol nagyon kell vigyázni, mit osztok meg veletek.

De, hogy nagyon rébuszokban azért meghozzam a kedvetek: a La Cara Oculta felvázol egy szituációt, ami eleinte talán még unalommal is tölt el, és csak a legblődebb végkimenetelre tudsz belőle következtetni. Majd úgy a játékidő felénél történik valami, amire nem számítottál. Az ilyen filmekre szokták mondani, hogy cseles. Mert ez bizony az. Az orrodnál fogva vezet, majd kapsz tőle egy pofont, de akkorát, hogy a fejed konkrétan megfordul a nyakad körül. Egy teljesen más aspektus lép érvénybe. És onnantól válik igazán erőssé a film. Tapintható feszültséggel átjárt jelenetekre készülj fel, valamint fájó kézfejekre, mert garantálom, hogy annyit fogod markolni a karfát az izgalomtól, hogy annak nyoma lesz.


Mindezt köszönhetjük Andrés Baiz rendezőnek, aki igen csak alapos munkát végzett, hogy egy igazán komor thrillerrel örvendeztesse meg a nagyérdeműt. Igen, thriller, még ha eleinte akad is néhány momentum, amellyel arra következtetsz, hogy itt végül horror lesz. Az Adriant alakító Quim Gutiérrez játéka nem egy maradandó élmény, igaz ami igaz, akármennyire is központi figurának van beállítva, idővel neki lesz a legkisebb szerepe a dologban. És ott van még Martina García, a felszolgáló lány, az ujdonsült barátnő személyében, na ő már sokkal inkább emlékezetesebb. Nem, nem (csak) azért, mert vannak meztelen jelenetei is.

Tényleg nem tudok többet mondani: nézzétek meg! Piszkosul össze van rakva, vérbeli spanyol thriller, szakítva a sallangokkal, ráadásul nem kicsit ejt pofára. Nem nevezném hibátlannak, többek közt a legvége lehetett volna egy fokkal ötletesebb, de még így is elképesztő élmény volt számomra. Innen köszönöm, hogy fel lett hívva rá a figyelmem.

8/10


Megjegyzések

  1. Igazan nincs mit. Orulok hogy tetszett. Egyetertek hogy a vege kisse osszecsapott volt, de igy is az egyik legjobb thriller amit iden lattam. Nekem ez sokkal ijesztobb volt mint egy jumpscares baromsag.
    Neznem mar a House at the end of time-ot, ha megtalalnam valahol.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Egyhelyszínes filmek

Stephen King: Az / It [1990]