1408 [2007]

Mike Enslin kislánya halála után még a házassága is gallyra ment, ő pedig a munkájába menekül. Sikeres íróként azt a célt tűzte ki maga elé, hogy meglátogat minél több olyan helyet, ahol állítólag érzékeltek paranormális jelenségeket, hogy aztán ő majd jól lerántsa a leplet. Szkeptikus hozzáállásával indul el a New York-i Dolphon Hotel 1408-as számú szobájába. Történtek ott furcsa és megmagyarázhatatlan dolgok, ez neki bőven elég. Noha az igazgató minden erejével azon van, hogy lebeszélje róla az írót, ő hajthatatlan, és végül csak megkapja a kulcsot. Nem kellett volna.

De nem ám, sőt... Valójában ezt a filmet sem kellett volna, vagy nem így kellett volna elkészíteni. Az 1408 egy Stephen King novella alapján készült, Mikael Håfström rendezésében. Ismerős a fickó neve? Nem olyan rég szintén kipróbálta magát a horror műfajban, méghozzá A rítussal, ami nem éppen egy  világbajnok produkció, úgyhogy tavaly inkább összetoborozta nekünk Stallonét és Schwarzeneggert, hogy együtt szöktesse meg őket egy Szupercellából. Láttam még továbbá a Shanghai című filmjét is, ami újfent nem egy kiemelkedő darab, szóval amit el lehet mondani Håfström úrról, az az, hogy kösz Mikael, ennyi elég volt belőled.

Pedig az 1408 voltaképp egész jól indít. Sőt, egy darabig szó szerint nézeti magát, úgy körülbelül a játékidő feléig. Nagyon szépen építkezik, a szobába érkezve pedig, ahogy elkezdődnek a megmagyarázhatatlan események, még egy ideig jól lehet rajt szórakozni. Legfőképp ott rontották el, hogy majdnem két órásra húzták el, ami nagyon, de nagyon nem tesz jót: a kezdeti érdeklődés idővel érdektelenségbe fullad, pedig... pedig... pedig... ez kérem John Cusack showja.


Magasról tojok rá, hogy mostanában milyen szenny filmekben láthatjuk (a sors fintora, hogy még Nic Cage-el is van egy közös filmjük a közelmúltban), de nagyon úgy néz ki, hogy Hollywood őt is ejtette. Többször bebizonyította már, milyen remek színész, ott van máris két hatalmas kedvencem tőle a Say Anything vagy a High Fidelity. És itt is tényleg mindent, apait-anyait belevisz, a film jelentős részében csak őt láthatjuk, korántsem irigylésre méltó körülmények között. Nagy kár, hogy ő sem tudta megmenteni a filmet. Pedig nagyon igyekezett és le a kalappal előtte. A szállodaigazgató személyében Samuel L. Jacksont láthatjuk, ő valójában nem szerepel sokat, de Jackson papa megint csak egy olyan figura, akit szívesen látok bármikor.

Minden adva van: King-novella, Cusack, Jackson, valamint a természetfeletti: mégis a túlnyújtott játékidővel rossz lapra tettek, hiába vannak jó ötletek, ijesztőbb megoldások néhol (szellőzőrendszeres rész az über), engem személy szerint nem volt képes lekötni, a felénél már a végét vártam.

5/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]