Top 10: Al Pacino filmek

Nos, ha már a múltkor fény derült arra, hogy nekem Al Pacino az abszolút kedvenc, trónról ledönthetetlen színészem, most fogtam magam és összeraktam azokat a filmeket, amiket a legjobbnak tartok tőle.

Megint csak ismételni tudom magam: a lista szigorúan szubjektív. És így még elöljáróban annyit, hogyha úgy vesszük, ez valójában nem is 10, hanem 11 film, de volt egy pont, ahol nem tudtam dűlőre jutni. Gondolom kitaláltátok már.




10. A bennfentes / The Insider (1999)

Michael Mann filmjében a főszereplő ugyan Russell Crowe, az öreg Al csak asszisztál, de még így is egy piszkosul izgalmas moziról van szó, amelyben a multicég vs. kisember harcot láthatjuk.


9. Álmatlanság / Insomnia (2002)

Hülyeség, hogy az Álmatlanság nem jó film, egyszerűen csak nem kell Nolanhez mérni. Főleg, hogy ez egy remake, és kevés olyan feldolgozás van, ami jól sikerül. Az pedig biztos, hogy ennyire még egy színésznek sem hittük el, hogy ilyen mértékig álmos, mint Pacinónak.


8. Minden héten háború / Any Given Sunday (1999)

A fociedző, akinek lassan eljár a feje felett az idő. És igen, az a bizonyos monológ a végén a film egyik legemlékezetesebb pillanata, természetesen az öreg Al-tól.


7. Carlito útja / Carlito's Way (1993)

Mert a buliból nincs kiszállás. Carlito, a gengszter kijön a börtönből, és ő tényleg komolyan gondolja, hogy megjavul. De mint tudjuk, ez nem az az életmód, amivel olyan könnyen lehet szakítani.


6. Fedőneve: Donnie Braco / Donnie Brasco (1997)

Az biztos, hogy ez Pacino legemlékezetesebb mellékszerepe: az öreg, cinikus Lefty-n, mindenki csak átlép, harminc éve gürizik a maffiának, mégis csak a piszkos melókat bízzák rá.


5. Kánikulai délután / Dog Day Afternoon (1975)

Ilyen elcseszett bankrablást még nem láttál. Kapásból a Keresztapa második része után jött Sidney Lumet filmje, amely valós eseményen alapul: az a bizonyos rablás végül hatalmas médiaszenzációba torkollik, ilyen szimpatikus bankrablót pedig még nem látott a világ.


4. Szemtől szemben / Heat (1995)

Nem csak egy kegyetlen jó akciófilm, hanem egy nagyon komoly dráma is egyben, a filmtörténelem egyik legklasszikusabb pillanatával, amikor is Al Pacino és Robert De Niro leülnek egy kávéra.


3. Glengarry Glen Ross (1992)

Nem tehetek róla, imádom ezt a filmet. Ingatlanügynökök harca, igazi kamaradráma, az a jelenet pedig, amikor Pacino leoltja Spacey-t, bizony felejthetetlen.


2. A keresztapa I-II. / The Godfather I-II. (1972 & 1974)

Itt volt az a pont, amikor nem tudtam dönteni. Sőt, ha úgy vesszük, az első és második helyezett három filmet legszívesebben mind aranyéremmel tüntetném, de most így esett. Megértem én, ha valaki nem szereti a Keresztapát, én viszont minden évben leülök megnézni és még mindig nem sikerült megunnom. Jó volt a harmadik rész is, de... az már nem az igazi.


1. A sebhelyesarcú / Scarface (1983)

Fuckin' Tony Montana! Al Pacino jön, lát, viszi a bankot, szívja a kokót, nem kímél senkit, ha feljebb akar jutni. Klasszikus felemelkedés + bukás sztori, nem gyenge játékidővel, brutális jelenetekkel, és egy olyan főszereplővel, akinek nem szívesen lennél az ellensége.


Megjegyzések

  1. Egy asszony illata??? Egyébként klassz az összegzés, miként a blog is! Üdv! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha az alakítások minőségéről csináltam volna a listát, akkor az Egy asszony illata dobogós lenne, de így, hogy magukat a filmeket tettem tetszési sorrendbe, sajnos az már nem fért bele. Nem tartom rossz filmnek, de nem is rajongok érte.

      Köszönöm a dicséretet, üdv Neked is :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]