A megálló / Fruitvale Station [2013]

Újabb true story, ezúttal egy alig pár évvel ezelőtti tragédiát vittek vászonra: Oscar Grantet 2008 utolsó éjszakáján, sőt, nem sokkal éjfél után egy rendőri intézkedés során lövi le a törvény egyik embere. A Fruitvale Station pedig Grant utolsó napját mutatja be nekünk.

Semmi kétség afelől, hogy Ryan Coogler első rendezése összességében, de főleg utólag visszagondolva mondhatni egy jól eltalált film. Azonban rövid játékidő ide vagy oda (mindössze 85 percről beszélünk), bizony, ha az ember nem tudja, hogy merre fog kilyukadni a sztori, akkor az utolsó 20-30 percet nem nagyon tudja majd hova tenni.

Mert az konkrétan semmi más, mint merő alapozás, az utolsó nap. Megismerjük, hogy milyen ember volt valójában Oscar Grant. Igen, bátran ki merem jelenteni, hogy valójában. Hiszen amíg az egyik oldalon azt látjuk, hogy mennyire szereti a családját, és összességében egy jó lelkű ember, addig a másik oldalon a stiklikről is szó esik, hogy ült börtönben, és hogy rövid élete utolsó napján is bonyolít némi üzletet.


Ezen kívül amit még feltudok róni negatívum gyanánt, azok a hatásvadász elemek, amik kicsit szájbarágósabbá teszik a filmet néhol. Ellenben a film vége szó szerint üt. Nem túlzok, bármennyire is szeretné az ember, hogy ne dördüljön el az a bizonyos lövés, közben tudja, hogy úgyis elfog. Amint megjelennek a kemény kezű (feltehetőleg rasszista) zsaruk, onnantól perceken keresztül elképesztő adrenalint pumpál a film.

És nem szabad megfeledkezni az Oscar Grantet alakító Michael B. Jordan-ről sem, akiből az eddigi filmjei alapján nem feltétlenül néznéd ki, hogy elbír egy ilyen szereppel. Noha nem ez az elmúlt év legjobb alakítása, de tény, hogy sikerült meglepetést okoznia. Rajta kívül a röpke szerepben feltűnő, egyik zsarut játszó Kevin Durand is említésre méltó, noha alig van pár percet a vásznon, kellően ellenszenves figura.

Érdekes koncepció ez, mert bár volt, hogy én is untam, de a vége kárpótol mindenért. Elég lehúzós darab, ráadásul a film kapásból egy eredeti, telefonnal rögzített felvétellel indít. Kicsit talán előbb kellett volna abbahagyni, de még így is, mindent egybevéve egy teljesen korrekt produkció; hangulat az kell hozzá, de merem ajánlani.

7/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]