Széttörve / Split [2016] - Shyamalan visszatért?

Kevinnek (James McAvoy) huszonhárom személyisége van, amelyek őt elnyomva, egymást felváltva jönnek ki a "fényre". Lehet az kisgyerek, nő, rendmániás, cukorbeteg, és még sorolhatnánk. Orvosa mit sem sejt arról, hogy a férfi alteregói elrabolnak három fiatal lányt. A lányok eleinte nem értik fogva tartójuk furcsa viselkedését, de lassan tisztázódik előttük a kép, valamint az is, hogy idő előtt ki kell szabadulniuk, mielőtt felszínre tör a sokat emlegetett huszonnegyedik személyiség, a Szörny.


M. Night Shyamalan végre kezd visszarázódni: nem csak az emberek, de Hollywood is hátat fordított neki anno, amikor a parádésan indult karrierje szomorú lejtmenetbe fulladt, és egymás után ontotta magából a rossz filmeket. Az ember jogosan hitte azt, hogy az After Earth már tényleg az utolsó szeg volt ebbe a koporsóba, ám két évvel ezelőtt felcsillant a remény, amikor kijött a The Visit című, found footage horror. Kevés pénz, független film, noha a megvalósítás ezerszer lerágott, mégis egy korrekt kis élményt nyújtott, elképesztően szemétláda fordulattal megspékelve.

És most itt a Széttörve, amellyel újfent bebizonyosodott, hogy Shyamalan megint a jó úton halad. Bár a bizalmunkat még nem nyerte vissza maximálisan, de el lehet mondani, hogy Éjjel bácsinak kevesebb pénz kell, több alkotói szabadság, és máris képes valami értékelhetőt letenni az asztalra. Ugyanis a film jó, noha nem a legjobb munkája, attól elég messze van, de tisztességes darab. Inkább az 'érdekes' jelzővel lehetne illetni.


Lassú és kimért, időt hagyva mindenre, hogy elmeséljen egy történetet: nem csak Kevin, de az egyik lány, Casey (Anya Taylor-Joy) szemszögéből is. Ez utóbbi csak a fináléra lesz érdekes, az ember addig a pontig azt hinné, felesleges visszatekintés, karakterdráma, blablabla, mégis nagyon fontos tényezőként szolgál a végkifejlet céljából. Bár több helyen horror-jelzővel illetik a filmet, attól azért messze van: ez egy thriller, amelyben nagyon szomorú sorsokat láthatunk, mi pedig nem tudjuk levenni a szemünket arról, hogy emberünknek éppen melyik személyisége fog előtörni, és ami a legnagyobb bravúr: James McAvoy hogyan adja elő azt.

Mert muszáj megjegyezni, hogy McAvoy zseniális, nem győzöm hangsúlyozni: ZSENIÁLIS! Noha a legtöbb esetben nem látjuk az átmenetet a két identitás "helycseréje" között, de van egy pont, amikor igen, és abban a pár másodpercben McAvoy olyan hihetetlen színészi tehetségről tesz tanúbizonyságot, amilyet ritkán látni. Ugyanaz az ember ül ott, de mintha mégsem ő lenne. Azt az arcjátékot nem fogod elfelejteni, ez garantált!

Noha semmi kétségem afelől, hogy a Széttörve egy hangyányit lehetett volna rövidebb, egy fokkal feszesebb, azért végig ott vibrál a levegőben a para, a kilátástalanság, hiszen fogalmunk sincs arról, mi a fene vár ránk, mi vár az elrabolt lányokra, és Kevin alteregói pontosan miben sántikálnak. És, hogy mikor is jön az a bizonyos Szörny. Shyamalan végre nem unottan, vérszegény hozzáállással mesélt el egy történetet: abszolút átjön, hogy ezt a sztorit tényleg megakarta velünk osztani, és mindezt egy olyan thrillerbe csomagolva nyújtotta át nekünk, ahol a drámai szál sem lesz felszínes. Minden átjön, mígnem az utolsó másodpercekben megkapod az igazi meglepetést... erről pedig spoileresen írok pár sort.

SPOILER-BLOKK

Valahol én is hülye voltam, hogy eddig tologattam a megtekintést, de még viszonylag friss volt a film, amikor az Imdb-t böngészve belefutottam egy névbe, amely a filmben felbukkan. Ott már nagyjából összeraktam magamban, mire számítsak, ez szinte pontosan be is igazolódott. A film utolsó perceiben felbukkan David Dunn (Bruce Willis), aki ugye Shyamalan (szerintem) legjobb filmjének, a Sebezhetetlennek főszereplője. Hogy tisztább legyen a kép, még meg is említik a Samuel L. Jackson által alakított Glass-t, ott és akkor pedig tudatosul bennünk, hogy a Széttörve nem csak a Sebezhetetlen világában játszódik, de amolyan Sebezhetetlen 1.5-ként is felfoghatjuk. Ezzel pedig máris megbocsátható az a jelenet, amikor felbukkan a Szörny, akinek szinte földöntúli ereje van. Mint kiderült, Kevin karakterét Shyamalan már a Sebezhetetlenbe beleírta, ám végül kikerült onnan, viszont két folytatást mindenképp szeretett volna filmjének. Ha úgy vesszük, az egyiket most megkaptuk. És már be is jelentették a Glass című darabot, amely, ha minden jól megy 2019-ben kerül a mozikba. Írja és rendezi: M. Night Shyamalan, főszerepekben: Bruce Willis, James McAvoy, Samuel L. Jackson. Azt nem tudom, mennyire lesz túltolva, mindenesetre a Széttörve végén Willis tekintetéből nagyon az jön le, hogy Kevin ténykedését nem fogja szó nélkül hagyni, de kurvára nem!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

SOROZAT: Slasher 1. évad

Magyar Szuperhős Mesék – 2. szám

Top 10: Kedvenc vígjátékok