Megan is Missing [2011]

A 14 éves Megan élete a házibulik, drogok és könnyű szex körül forog. Apját nem ismeri, anyjával él kettesben, de vele is túlontúl viharos a viszonyuk. Legjobb barátnője a visszahúzódó Amy, de Megan barátnői nem rajonganak túlzottan a lányért. Egyik nap Megan összeismerkedik egy sráccal a neten. Találkozót beszélnek meg, amelyre a lány nagy izgatottsággal indul el, ám nyomtalanul eltűnik.

Ó, igen. Neten ismerkedni vadidegen emberekkel veszélyes, ezt már több filmből is megtudhattuk (például a David Schwimmer által rendezett zs.e.n.i.á.l.i.s. Trust-ból), de oktató- és dokumentumfilmek is próbálják elriasztani a mit sem sejtő tinilányokat a gonosz mumustól, aki a chatszoba másik végén feni a körmét rájuk.

Mert bizony a mumus valóban ott van. Megan eltűnik, pedig csak randizni szeretett volna egy fiúval, aki a kép alapján egész jóképűnek tűnt számára. Innentől beindul a nyomozás, mi pedig egy dokumentumfilmes stílusban elkészített, fiktív történetből tudjuk meg, mi történt pontosan.

A jól megszokott módszer bevetve próbálják sulykolni, hogy igaz történet alapján készült, hogy ezek mind valódi felvételek, de gondolom nagyon hamar leesik mindenkinek, hogy ez csupán fikció. Fikció, de akár meg is történhet. A Megan is Missing felépítésileg ugyan nem egy erős darab, de valahol mégis képes sokkolni minket, hiszen nem rugaszkodik el a valóságtól, így belegondolni is szörnyű, hogy mindez megtörténhet, akár pontról pontra.

Hiába azonban, ha a sokkhatásra várni kell: a Megan is Missing a röpke játékideje ellenére még így is túlnyújtottnak érződik, hiszen az expozíció némileg hosszabb, mint kéne lennie. Például a házibulis rész, vagy Amy videónaplója – a kevesebb bizony több lett volna.

Az utolsó húsz perc azonban tartogat néhány olyan képsort, aminél jobb nem odanézni, sőt, még az általam olyan sokszor viszonyítási alapként használt The Poughkeepsie Tapes is megidéződik – apropó, ha sokkoló, found footage áldoksi filmet akartok nézni, akkor inkább azt próbáljátok be. A Megan is Missing sem egy rossz film, megvan az ereje, a realitás itt is keményen a földbe döngöl, de ebből egy 50-60 perces változattal jobban jártunk volna.


Megjegyzések

  1. Egyik legunalmasabb film, amit valaha láttam. Minden ráfordított percet sajnálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban nem túl erős, de ha még nem láttad, akkor a bejegyzésben is megemlített The Poughkeepsie Tapes lesz a Te filmed ebből a témából :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Halálos hallgatás / Dead Silence [2007]