BUDAPEST SECRET CINEMA PRESENTS: ANIME ALL NIGHTER + MIYAZAKI

A tavalyi nagy sikeren felbuzdulva idén ismét egy teljes estét szentelünk a japán animációknak. Az Anime AllNighteren azonban most nem csak Miyazaki műveit élvezheti a közönség, hanem más klasszikusokat is megtekinthetnek az érdeklődők.

GHOST IN THE SHELL – PÁNCÉLBA ZÁRT SZELLEM (1995)

A nem is olyan távoli jövőben az egyesült hálózatok a csillagokig nyúlnak. Elektronok cikáznak keresztül-kasul a világegyetemben. A fejlett technika azonban nem törölte el végleg a nemzetek közötti különbségeket. Mamoru Oshii, a különleges filmjeiről ismert japán rendező animációs kultuszfilmjében a komputer-világegyetem nem ismert tartományaiba kalauzolja el a műfaj szellemi kalandokra éhes rajongóit.

rendező: Mamoru Oshii
író: Kazunori Itô
operatőr: Hisao Shirai
zene: Brian Eno, Kenji Kawai


AKIRA (1988)

Évtizedek teltek el a Harmadik Világháború kitörése és a Tokiót romba döntő hatalmas robbanás óta. 2019-re a várost újjáépítették, de Neo Tokió gengszterek, terroristák, vallási fanatikusok és motoros bandák polgárháborúk dúlta városa lett. Egy ilyen banda, a Kapszulák vezetője a 16 éves Kaneda is. Csapatának legfiatalabb tagja Tetsuo, akit a többi bandatag állandóan ugrat. A fiú ezért folyton bizonyítani akarja bátorságát, s egy ilyen alkalommal fegyveresek fogságába kerül, akik egy laborba szállítják, ahol mindenféle vizsgálatnak vetik alá. Amikor kiengedik, Tetsuo megváltozik: agresszív lesz, fájdalmai és szörnyű látomásai vannak. Rájön, hogy újfajta képességekre tett szert, egyetlen kézmozdulattal könnyedén tud embereket ölni. S mindez valamiképpen kapcsolatban áll a misztériummal, amit Akirának hívnak. A mérföldkövet jelentő manga ugyancsak meghatározó jelentőségű anime változata forradalmi ötleteivel és képi elemeivel rémisztő cyberpunk látomást mutat be a jövőről.

rendező: Katsuhiro Ôtomo
forgatókönyvíró: Katsuhiro Ôtomo, Izô Hashimoto
operatőr: Katsuji Misawa
zene: Shoji Yamashiro


NAUSZIKA – A SZÉL HARCOSAI (1984)

Ezer évvel azután, hogy a Hétnapos Tűz a Föld nagy részén megsemmisítette az emberi civilizációt, a bolygót óriásrovarok és mérges fák uralják. A maroknyi emberi közösségek öldöklő harcot vívnak, de a Szelek Völgye hercegnője, Nausicaä a békét őrzi.

rendező: Hayao Miyazaki
forgatókönyvíró: Hayao Miyazaki
operatőr: Hideshi Kyonen
vágó: Naoki Kaneko, Tomoko Kida, Shiyoji Sakai

időpont: 2017. február 11, szombat
helyszín: Anker’t
kapunyitás: 17:30 
jegy: Hamarosan
filmkezdés: 18:00
Belépés csak 18 éven felülieknek! 
Helyfoglalás érkezési sorrendben.
A filmek közben szünetet tartunk!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]