Cornetto-trilógia II/III: Vaskabátok / Hot Fuzz [2007]

Miután elfogyott az eper, jöhet a klasszikus Cornetto íz, ezzel pedig az akciófilmek kifigurázása. Edgar Wright képzeletbeli trilógiája elérte csúcspontját, sikerült megugrani azt a lécet, amelyet amúgy is egészen magasra állított fel magának: a Hot Fuzz még elődjénél is jobb lett!


Nicholas Angel (Simon Pegg) nagyvárosi zsaru, hibátlan, már-már 200%-os statisztikája miatt azonban főnökei jobbnak látják, ha száműzik őt egy isten háta mögötti kisvárosba. Nicholas nem örül a hírnek, de leutazik vidékre, ahol aztán tényleg nem történik semmi, legalábbis a helyiek ezt hiszik. Mert emberünk különös gyilkosságsorozatra lesz figyelmes, az ügy felgöngyölítésében pedig társa, Danny (Nick Frost) lesz a segítségére. De ahogy az lenni szokott, senki sem hisz nekik, mert hát egy ilyen idilli, békés kisvárosban miért történne bármi rossz is, ki akarna ártani a másiknak egy ilyen szép helyen?

Wright-ék, amit lehetett, kihoztak a filmből. Ugyan a Shaun of the Dead esetében is befigyelt, mennyire rajonganak az élőhalott zsánerért, de itt az érezhető, hogy az akciódús, zsarufilmes mozikért még inkább odavannak. A Hot Fuzz maximálisra van pörgetve: még több poén, még több akció, és egy sokkal szövevényesebb történet. Szinte nulla üresjárattal dolgozik a film, mindezt úgy teszi, hogy a játékidő majdnem eléri a két órát. Ha ez pedig nem lenne elég, az R-kategóriás besorolás szintén nem dísznek van kitéve. Teljesen random pillanatokban vágnak bele emberekbe metszőollót, zúzza szét valaki fejét egy lezuhanó kő, miközben a művért ipari mennyiségben sikerült fröcskölni.


A film maximális lendülettel sziporkázik, miközben azt a mentalitást, amit a Shaun of the Dead esetében produkáltak, most még nagyobb odaadással csinálták, és lesz így a Hot Fuzz a Cornetto-trilógia ékköve. Ehhez pedig a színészek is hozzátettek: Simon Pegg a törtető, kissé tudálékos, maximalista, karót nyelt zsaru, míg társa, Nick Frost egy éretlen, lélekben még kölyök, szabadidejében akciófilmeket néző és/vagy folyton sörözgető fickó - igen, a felnövés szál ebben az esetben rá vonatkozik. Aki viszont az abszolút telitalálat volt a mellékszereplőket illetően, az Timothy Dalton, mint a helyi szupermarket főnöke, valamint az első számú gyanúsított.

A Hot Fuzz minden ízében kiváló film: mind komikus, mind akciófilmes jellegét tekintve megállja a helyét. Wright-ék megugrották az általuk felállított lécet, amelyet harmadik alkalommal már nem sikerült - de ezt majd legközelebb...


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]