Top 10 kedvenc filmvégi csattanó

Szeretjük a filmvégi csattanókat? Naná, hogy! Ha nem ezerszer lerágott, de legalábbis rendesen fel van vezetve (nem csak logikátlanul odahányva, mint például a Magasfeszültség esetében), akkor bármikor jöhet. Színesítik a filmélményt, az orrunknál fogva vezetnek minket, hogy aztán az állunkat keressük még a stáblista közben is. Összegyűjtöttem tíz olyan filmvégi fordulatot, amelyek nekem, személy szerint nagy kedvenceim. Nem állítom, hogy a legjobbak, de nálam igen csak nagy hatást értek el.

Néhány tudnivaló: a bejegyzés spoilermentes! Szemet bántóan sokszor vannak leírva a "csattanó", a "csavar" és a "fordulat" kifejezések. És természetesen, ahogy lenni szokott: szubjektív. A végére pedig tartogattam egy 'Futottak még...' felsorolást.

10. Fűrész / Saw [2004]

Amikor már azt hitted, hogy vége, lezárult a film és megkaptad tőle a pofont, akkor még egy nyulat előhúznak a kalapból, Te pedig ott ülsz, tátod a szád és pislogsz. Igen, a film utolsó pár perce szabályosan tökön rúg.


9. A gépész / The Machinist [2004]

Lassú lefolyású, nagyon is nyomasztó atmoszférával bír A gépész, egy szó szerint csont sovánnyá aszalódott Christian Bale-el: Trevor Reznik egy egész éve nem aludt, élete pedig lassan rémálommá válik. De ő az őrült, vagy mindenki más körülötte?


8. A majmok bolygója / Planet of the Apes [1968]

Bár ma már közismert mind a fordulat, mind az utolsó, legendássá vált képkocka, de annak idején, még gyerekként volt szerencsém belefutni az ismeretlenbe, akarom mondani a végzetembe.


7. Jákob lajtorjája / Jacob's Ladder [1990]

Már maga a film is zseniális (mondjuk a listáról minden filmet annak tartok), de a fordulat is nagyon ott van a szeren. Azóta koppintották is már, de a itt, ebben a formában ütött igazán, amikor megértetted, mire is megy ki ez az egész.


6. A tökéletes trükk / The Prestige [2006]

Vannak itt csavarok dögivel, sőt, kapásból nem is tudnék olyan filmet mondani, amely ennyire fordulatos lenne, de a végső nagy átverésre a fináléig kell várni, amikor is lehull a lepel, és teljesen átértékelsz mindent, amit addig láttál. Olyan film ez, amelyet nagyon sokszor kell látni, hogy minden apró kis mozaikdarabka a helyére kerüljön.


5. Harcosok klubja / Fight Club [1999]

Az egyik legkedveltebb csattani a filmtörténelemben. Persze, mind sok más mozi hasonló kimenetelű mozi esetében, itt is másodjára érdemes az apró jeleket kutatni, mert azokból van elég, de ahogy felvezetik és ahogy az arcodba lökik a nagy megoldást, az valami felejthetetlen.


4. Hatodik érzék / The Sixth Sense [1999]

Kár ragozni, igazából ezt a fordulatot még az is tudja, aki nem látta a filmet. Manapság egész egyszerűen úgy születnek emberek, hogy ennek már tudatában vannak embrió korukban. Több filmben, sorozatban, amolyan humorforrásként már ellőtték a végső csavart, de a Hatodik érzék még így is egy velőtrázóan jó film.


3. Hetedik / Se7en [1995]

Igen, az a bizonyos jelenet, amikor megjelenik az autó, te már tudod, hogy itt valami történni fog, és nagyon nem lesz egyszerű a megoldás. Egy sokkoló végkifejlet, amikor pedig szépen, lassan összerakod, mi a fene is van a dobozban, az bizony durván kiveri a biztosítékot.


2. Közönséges bűnözők / The Usual Suspects [1995]

Ugyan a Közönséges bűnözők az all-time kedvenc filmem, de most csak a lista második helyéig sikerült felkúsznia. Az a jelenet, amikor Chazz Palminteri elejti a bögrét és bevillan neki, mi a fene is történt, filmtörténelmi pillanat. Aki pedig szinkronnal nézi a filmet, amely már előre ellövi a végső poént, az így járt.


1. Oldboy [2003]

Az amúgy mennyire rossz, hogy a remake-ben még a fordulatot is elszúrták? A lényegre térve: az Oldboy csattanója kőkemény, piszkosul erősen van adagolva, nagyon nem akarsz hinni a szemednek és ami a legfontosabb: nagyon ázsiai.


Amik kimaradtak, de ütős befejezéssel bírnak:
  • Ördöngősök / Les Diaboliques [1955]
  • Puszta formalitás / Una pura formalità [1994]
  • Angyalszív / Angel Heart [1987]
  • Zöld szója / Soylent Green [1973]
  • A szomszéd / Arlington Road [1999]

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]