Babák / Dolls [1987]

A cím magáért beszél, ahogy az évszám is, szóval sok rossz dolog nem sülhet ki belőle, főleg, hogy horrorfilmről beszélünk. A műfaj előszeretettel húzza elő a kalapból a babákat, mint a paráztatás egyik eszközét, és valljuk be, némelyik elég félelmetesen tud vigyorogni.


Két kis csoport menekül a vihar elől az isten háta mögötti házba: egy férfi a lányával, valamint irtózatosan sznob barátnőjével, illetve két punk(szerű) stoppos csaj, akiket egy kissé esett-kelt férfi vett fel útközben. Szállásadóik, az idős házaspár babákat készít, amelyekkel szabályosan tele van az amúgy nem kis ház. Éjszaka pedig furcsa dolgok történnek...

A Dolls nem az a fajta horror, amely a klasszikus félelemkeltésre helyezi a hangsúlyt: nincs jump scare, sem libabőrt előidéző hangulatkeltés. Mai szemmel nézve inkább egy jó kis retrózásnak felel meg, hiszen mind az atmoszféra, mind a trükkök nagyon szépen visszarepítenek minket a nyolcvanasokba. És ha már szóba kerültek a trükkök, itt bizony nagyon érződik a kor: bár némelyiket ügyesen sikerült megoldani, de legtöbbször szinte csak a kéz nem látszik, amely a babát mozgatja. De abszolút megvan a maga bája ezeknek a megoldásoknak, itt pedig kapunk belőle bőven.


Ami viszont kicsit túl lett tolva, azok a nagyon sarkított jellemvonások: aki jó, az nagyon jó, aki rossz, az pedig már-már meseszerűen túl lett írva és játszva. A színészek alakítása több, mint színpadias, a gonosz kacajtól kezdve az őrült ripacskodásig minden felsorakozik - na meg persze aki szerencsétlen, az mindig beüti a fejét, elesik, ahogy az lenni szokott. Az egyetlen épkézláb karakter a kislány, ő amolyan főszereplőnek lett beállítva, akinek eleinte senki nem hisz, de rosszul is járnak vele.

Nem spoiler, ha elárulom, hogy a babák nem válogatás nélkül gyilkolnak, megvan a maguk értékrendje, és ezzel egyfajta "tanulságot" is sikerül a film végére kicsikarni az egészből. A Dolls egy igazi időutazás: nem maradandó, a maga idejében nagyot ütött, de akinek megvan a maga befogadóképessége a kissé amatőr, ám annál nagyobb szívvel elkészített régi horrorfilmek felé, és a helyén tudja kezelni, annak a maga 75 percével nem feltétlenül lesz időpazarlás.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]