Metro Manila [2013]

Oscar és családja már nem tud megélni abból, amit a földeken termelnek meg, így nagy nehézségek árán úgy döntenek, irány Manila. Nem csupán a nagyváros forgataga szokatlan számukra, de ott szembesülnek igazán azzal, hogy Manila mennyire veszélyes környék. Itt próbálnak boldogulni, kisebb-nagyobb sikerrel.


Ugyan állást Oscar és felesége, Mai is hamar talál és hiába hálásak mindketten, hogy ebből majd eltudják tartani a családot, mégsem álommunkákról van szó. A férfi pénzszállítóként kezd dolgozni, amely az egyik legrizikósabb beosztás egy ilyen bűnös környéken, a nő pedig egy éjszakai bárban helyezkedik el. Megpróbáltatásaikat pedig nem rejti véka alá a film.

Manila az a hely, amelyre ha rákeresel a világhálón, csodaszép látképek, fényűző életvitelt ígérő fotók tárulnak eléd az első találatokban. De ez csak a felszín, hiszen mind a bűnözés, mind a szegénység igen erősen jelen van a városban. Nem úgy, mint a közbiztonság, ami valahol a béka segge alatt helyezkedik el. Ha rosszkor vagy rossz helyen, lehet, hogy már nem jutsz haza, ha pedig nem vagy elég rest és talpraesett, nagyon hamar éhen halhatsz.


A Metro Manila egy vidékről jött család szemszögéből mutatja be ezt a világot, mindenféle finomkodás nélkül. Sean Ellis bár bőven használ hatásvadász elemeket ahhoz, hogy elérje azt, amit akar, mindezt mégis nyersen és drámaian teszi, így az egész jobban működik, mint gondolnád. Bádogházakban, dobozokban élő emberek, lepukkant garzonlakás, arról nem is beszélve, amikor este egy fiatal lányt idegenek egész egyszerűen bevágnak a furgonba, majd elhajtanak vele. Nem tudni hova, de senki nem törődik vele, hiába egy forgalmas környéken történik mindez. A legsokkolóbb momentum azonban mégiscsak Mai főnökasszonyának ajánlata a 9 éves lányával kapcsolatban, abban a bizonyos éjszakai bárban.

A film cselekménye aztán eljut egy pontra, ahol kezdenek befigyelni az akció és thriller elemek, szépen, finoman simulnak bele a cselekménybe, hogy végül az egész egy elképesztő finálé keretein belül csúcsosodjon ki. És igen, a Metro Manila is egy olyan alkotás, amely után kicsit átértékeljük a körülöttünk lévő dolgokat, az életünket. Mert lehet bármilyen szar élet itthon, és apró, csetlő-botló gondjainkat is képesek vagyunk sokszor felnagyítani, azért a film emlékeztet minket arra, hogy lehetne sokkal, de sokkal rosszabb is ennél. Kiváló, bivalyerős film, amit egyszerűen látni kell!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]