Rendes fickók / The Nice Guys [2016]

Jackson Haely (Russell Crowe) amolyan verőlegény, jó pénzért püföli el azokat, akik zaklatnak valakit, esetleg kiskorúakat környékeznek meg. Holland March (Ryan Gosling) magánhekus, de nem a menőbb fajtából: többnyire a helyi öregek otthonából szerzi kuncsaftjait. Útjaik keresztezik egymást, mígnem rájönnek, hogy ezt az ügyet csak ketten tudják megoldani - történetesen egy pornószínésznő halálát övezik gyanús körülmények.


Kedvelem Shane Black munkáit, legyen az forgatókönyv, vagy rendezés. A Kiss Kiss Bang Bang hatalmas kedvencem, és bár a Vasember 3 nekem történetesen nem jött be annyira, de a The Nice Guys pont amiatt keltette fel a figyelmem, mert egyre jobban hajazott Downey és Kilmer hülyülésére.

A The Nice Guys nagyon sok minden egyszerre: akció, vígjáték, krimi, buddy movie, de még a noir elemek is visszaköszönnek. A hetvenes években járunk: séróbárók és bajuszkirályok furikáznak gyönyörű autókban, cigarettával a szájukban, korhű zenei aláfestéssel - egyszerűen telitalálat! Black iszonyú profi módon prezentálta ezt a kort, nem tolja bele az arcodba, mégis, ha nem írnák ki a pontos évszámot a kezdő képsorokban, akkor is betudnád saccolni, melyik évtizedről van szó.


Mondanom sem kell, főleg a forgatókönyvön érezni Black keze nyomát: a párbeszédek most is nagyon szórakoztatóak, de maga az ügy is remekül van prezentálva. A két színész között maximálisan működött a kémia, mindketten nagyon rendben voltak, de főleg Gosling-ot illette a hálás szerep, illetve a film fő humorforrása is hozzá köthető. Nem köntörfalazok: főleg esős-kelős poénokat szállít, amely elcsépeltnek tűnhet, de látva, később pedig megismerve figuráját, Holland-ot, már minimum egy mosolyt előcsal belőled valamelyik szerencsétlenkedése. Bár a The Nice Guys gondoskodik a verbális humorról is, az valahol a produkció hátulütője, hogy ezekből bizony több is elfért volna, mint mondjuk a Kiss Kiss Bang Bang esetében, amely hiába jobb film ennél, de itt bizony annak egyfajta szellemi folytatásáról is beszélhetünk.

Azt kaptam, amit vártam: egy pörgős, vicces, akciódús élményt. Bár érezni, hogy Shane Black nem egyedül írta a forgatókönyvet, mégis teljesítette az elvárásokat, és nagyon újra akarom nézni a Kiss Kiss-t, meghozta a kedvem. Az R-kategóriás besorolás is pont annyira R, amennyire itt kellett lennie: trágár szöveg, meztelenkedés, na meg vér. Irány a mozi, hogy még sok ilyen bevállalós film készülhessen!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]