Top 10: Found Footage filmek

Lehet kígyót-békát kiabálni a kézikamerás filmekre, hozzáteszem: jogosan. Pár széria elérte, hogy az embernek csömöre legyen a found footage filmektől, mint például a Paranormal Activity. Vannak azonban kivételek, rejtett gyöngyszemek, ebből próbáltam most összeszedni tizet. Csodák csodájára sikerült, nem egy elvből elítélendő műfajról beszélünk, ebben próbálok most segíteni azoknak, akik amúgy szívesen néznének talált kamerás filmeket, de félnek neki esni. A lista természetesen szubjektív, ha pedig már írtam valamelyik filmről, az a linkelve van az adott címnél.

10. Afflicted [2013]

A film két főszereplője egy egyéves világ körüli túrára indul, de már az első állomáson különös baleset történik egyikükkel, amelynek nem várt következményei lesznek. Az Afflicted igazi gyöngyszem a found footage filmek berkein belül: egy átváltozástörténet, amelyben az alacsony költségvetésből nagyon sok mindent kihoztak. Kreatív darab.


9. Halálhegy: A Gyatlov-rejtély / The Dyatlov Pass Incident [2013]

Bár a film egy valós rejtélyt vesz górcső alá, a megoldásban természetesen elszabadul a készítők fantáziája, illetve néhány konspirációs teóriát is felhasználtak ez ügyben. A The Dyatlov Pass Incident-ben főleg a film végi csavar üt, amikor összeáll a fejedben az egész és rájössz, hogy egy korábban, látszólag feleslegesnek hitt mondat mekkora befolyással bír.


8. Lake Mungo [2008]

Mockumentary, azaz ál-dokumentumfilm, egy családról, akik a fényképeken nemrégiben elhunyt lányukat vélik felfedezni. Megindul a nyomozás, a szálak pedig a Mungo-tóhoz vezetnek. A film főleg atmoszférában erős, nagyon rátud telepedni a nézőre. És bár a sztori elcsépeltnek tűnik, de a megvalósítás és a hangulat miatt mindenképp itt a helye a listán.


7. A trollvadász / Trolljegeren [2010]

Néhány fiatal filmes, akiket egy hivatásos trollvadász avat be a szakma rejtelmeibe. A film nem horror, inkább amolyan kézi kamerás fantasy, amely nagyon ügyel a részletekre, már ami a trollok mítoszát illeti. Nem mellesleg gyönyörű skandináv tájakon játszódik. Mondhatni alapmű azoknak, akik nem ódzkodnak a found footage műfajtól.


6. Az alagút / The Tunnel [2009]

Nem nagy elvárással ültem neki, de bejött! Az alagutak igen félelmetes helyek tudnak lenni, főleg, ha pontosan tudjuk, itt valamit nagyon elakarnak sumákolni a város főemberei. Egy oknyomozó csapat vág neki a lezárt alagutaknak, de nagyon nem kellett volna.


5. Behind the Mask - The Rise of Leslie Vernon [2006]

Ahol tudom, ajánlom ezt a filmet: nem hibátlan, de annál egyedibb és kreatívabb horrorkomédia, amelyben egy dokumentumfilmes csapat követi nyomon a sorozatgyilkos, Leslie Vernon felkészülését következő, nagy akciójához. Leslie pedig nagyon izgatott, hiszen egy olyan világban járunk, ahol Freddie Krueger, Jason Voorhees és társai valóban léteztek, ő pedig szeretné, ha egyszer a legendák között emlegetnék majd a nevét.


4. Cloverfield [2008]

Várost megtámadó óriásszörny. Láttunk már ilyet több megközelítésből, a Cloverfieldnek hála pedig a found footage megoldást is kipipálhatjuk. Igen, pontosan erről van szó: néhány menekülő fiatal, kezükben egy kamera és bár sok esetben zavaró tud lenni a folyamatos rángatás, mégsem tud unalmas lenni egy pillanatra sem.


3. Ideglelés / The Blair Witch Project [1999]

A klasszikust nem kell bemutatni senkinek. Igen, '99-ben sokat bevették, hogy ez valódi, de hát akkor még nem volt a műfaj sem elterjedve és nem kaptuk az információkat 0-24-ben. Az Ideglelés 17 évvel később is megállja a helyét (a héten néztem újra), mondhatni teljes mértékig alapfilm.


2. The Poughkeepsie Tapes [2007]

Ezt a filmet elég gyakran használom hivatkozási alapnak fórumokon, itt a blogon vagy személyes beszélgetésekben, mert nálam nagyon kicsapta a biztosítékot. Akárcsak a Lake Mungo, szintén egy mockumentary film, maximális hitelességgel előadva, teljesen földhöz ragadt történésekkel - és pont emiatt velőtrázó. A Poughkeepsie szalagok megtalálása, kriminológiai köntösben előadva. Egy őrült pszichopata, aki megannyi áldozatot hagyott maga után és persze a kazettákat, mert mindent videóra vett.


1. [Rec] [2007]

Felejtsd el a folytatásokat, a [Rec] önmagában csontig hatol. Nem csak a spanyol horror egyik csúcsa, de az összes, általam összeírt found footage film közül ezt tartom a legprofibbnak. Egyszerű, de nagyszerű.


Megjegyzések

  1. Jóféle-jóféle. Mondjuk a Poughkeepsie-re még mindig nem tudtam rávenni magam :P A REC és a Blair Witch nálam is valahogy így szerepelne, mondjuk nálam a Halálhegyet kicsit pont a csavar cseszte el.
    Nem found footage de ha még nem láttad nézd meg a Southbound-ot, érdekel a véleményed, hamarosan csinálok róla videót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont a múlthéten szúrtam ki a Southbound-ot, fel is írtam azonnal. Hamarosan sort kerítek rá :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Regisztráció nélkül is hozzászólhatsz a bejegyzéshez.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]