Talvar [2015]

India, kettős gyilkosság. A szülők arra ébrednek, hogy fiatal lányuk holtan hever szobájában, az ágyán. A dolgot bonyolítja, hogy a ház szolgáját is megölték, az ő holttestét viszont a tetőtéren találták meg. Oda pedig fel kellett vinni valakinek a lakásból. Hamar a szülők lesznek az első számú gyanúsítottak, azonban az elsőként helyszínre érkező nyomozók finoman szólva is hanyag munkáját próbálja helyre tenni Ashwin Kumar (Irrfan Khan), aki jobban beleásva magát a bűnténybe, több szemtanút meghallgatva, talál néhány érdekes dolgot.

A történet innen válik érdekessé, ugyanis meglehetősen sok az egymással eltérő nyilatkozat. Ahogy a nyomozó Ashwin, úgy mi is több szemszögből vizsgálhatjuk meg a történteket, és szinte vele együtt próbálunk rájönni, mi is lapul meg a háttérben. Vajon tényleg a szülők ölték meg a saját kislányukat? Vagy mégsem? De akkor hogy került a szolga holtteste a tetőre?

A Talvar egy igaz történetet dolgoz fel és Meghna Gulzar rendezőnő kezei alól pottyant az ölünkbe. Az ügy menetele nem volt egy sétagalopp, ezt pedig pont megfelelő ritmusban prezentálták nekünk: a film hossza 132 perc, amely elsőre talán hosszúnak tűnhet, azonban szinte minden percre tisztességgel kivan töltve: nem siet, de nincs is üresjárat. A film az elején felvesz egy bizonyos tempót és ezzel visz minket végig, ezáltal nagyon hamar sikerül belerázódnunk.

Természetesen maga a puszta kíváncsiság is képes beszippantani minket, hiszen a kettős gyilkosság köré font rejtélyes szálak hagynak némi kívánnivalót maguk után. Ashwin jól beletenyerelt a dolgokba, nem csak, hogy komplikált az ügy, de a riasztásra érkező zsaruk alaposan elbarmolták neki a helyszínt, így jó nagy hátránnyal indul. De, mint minden nyomozós film hőse, Ashwin itt is rohadtul céltudatos, és megvannak a maga módszerei. Irrfan Khan (Pí élete, Jurassic World) pedig kiválóan hozza a válófélben lévő nyomozót (igen, kis klisé beficcen).

A Tarvan nem kimondottan nyugati recept alapján készült mozi, de nem is ez volt a cél: mindamellett, hogy egy visszafogott izgalommal bíró nyomozás részleteibe enged bepillantást, kiválóan bevezet minket az indiai szokásokba, procedúrákba, amely tovább színesíti az összképet. Közel sem a legjobb true crime film, amit valaha láttam, és nem is kötelezően ajánlott, de megbánni nem fogod.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]