Straight Outta Compton [2015]

Compton, Kalifornia, nyolcvanas évek. Nem könnyű a színes bőrűek élete, lehet a törvény keze fekete vagy fehér, elég ha csak rossz pillanatban lépnek ki az utcára, könnyen a rendőrautó motorháztetejére nyomhatják a fejüket. Itt él öt fiatal, akik hellyel-közzel már ismerik egymást, amikor is úgy döntenek: rappelni fognak. Szókimondó szövegeikkel, de főleg a Fuck tha Police című dalukkal nem kis hírverést szereznek maguknak. Niggaz Wit Attitudes!

Dr. Dre, Eazy-E, Ice Cube, MC Ren és DJ Yella. A vérükben van a zene, a ritmus, a szövegelés, ami a szívükön, az a szájukon. Igazi utcakölykök, de nagyon elhatározták magukat: zenéjükkel figyelmet fordítanak Comptonra, az elnyomásra, és nem ismernek kompromisszumot. Egy producer, Jerry Heller (Paul Giamatti) karolja fel őket, és innentől a csapból is ők folynak. Megosztják az embereket: koncertjeiken őrületes tömeg fogadja őket, de vannak ellenzőik, akik N.W.A. bakelitkorongokon hajtanak át úthengerrel. De olyan srácok ők öten, hogy letudják az egészet annyival: "legalább megvették".

F. Gary Gray (Az olasz meló, Törvénytisztelő polgár, legközelebb pedig a Furious 8) filmje bemutatja azt, hogyan tört az N.W.A. a csúcsra. A szegény sorsból származó, néhányan közülük piti bűnözői múlttal rendelkező fiatalok nagyon hamar dúskálhatnak a hírnévben, a nőkben, egészen az ominózus, detroiti koncertig, amikor is minden figyelmeztetés ellenére eljátsszák a Fuck tha Police-t. De a Straight Outta Compton nem csak erről szól és ennél a pontnál történik is egy váltás.

Úgy körülbelül a játékidő felénél járhatunk, amikor elérkezünk ahhoz a ponthoz, hogy Ice Cube kiválik a csapatból. Innentől kezdve erős váltás veszi kezdetét: láthatjuk, ahogy az N.W.A. három ikonikus arca, Cube, Dre és Eazy hogyan folytatja tovább. Mondhatni, három szálon csordogál tovább a cselekmény, amely hiába köti le a figyelmünket, mégis itt jöttek elő a film problémái. Túl sok mindent akartak bő egy órában elmesélni, ez pedig nagyon erősen az összkép kárára válik.

Aki kicsit képben van, az pontosan tudja, hol ér véget a történet, és teljesen megértem, hogy addig valahogy el kell jutni, de nem sikerül kibontani a szálakat rendesen. Nézzük, elszórakozunk, de valahogy túlságosan ingatag, amit látunk. Talán azért kellett ezt a három személyt ennyire kiragadni, mert ők valóban az úgymond "emlékezetesebb" arcai voltak a csapatnak, vagy azért, mert a film producerei közt van Ice Cube, Dr. Dre és Eazy-E özvegye. Nem tudni, mindenesetre a komplett végeredmény sajnos nem lett túl koherens a nagy kapkodás által.

Ellenben azt kell, hogy mondjam, hogy a srácok brillíroznak szerepeikben: kezdve Ice Cube fiával, O'Shea Jackson Jr, aki a saját apját alakíthatta. Azon kívül, hogy pont úgy néz ki, mint egy fiatal Cube, még a manírjait is kiválóan átvette (vagy csak megörökölte). Apja fia. Corey Hawkins, mint Dr. Dre, vagy Jason Mitchell Eazy-E szerepében úgyszintén parádés, pont, mint a kapzsi menedszert alakító Paul Giamatti, bár őt azt hiszem nem kell bemutatni senkinek.

Voltak ugyan hibái, de mindvégig lekötött, amikor kellett, sikerült maximumra pumpálni a feszültséget: jelentem, a Straight Outta Compton egy jó film, de ha valamikor újranézem (mert bizony újra lehet, csont nélkül!), akkor mindenképp a 20 perccel hosszabb rendezői változatot kapom elő.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Kedvenc vígjátékok

A 9. szalag / Session 9 [2001]