David Gale élete / The Life of David Gale [2003]

David Gale (Kevin Spacey), az ismert filozófiaprofesszor nagy halálbüntetés ellenes aktivista. Most azonban gyilkossággal gyanúsítják, és ő maga kerül a halálsorra. Napok vannak vissza kivégzéséig, amikor is egy riporternek, Bitsey Bloom (Kate Winslet) lehetősége nyílik meginterjúvolni a férfit. Vajon Gale-t tőrbe csalták?

A halálbüntetés témájáról hosszasan lehetne vitázni. Szemet szemért? Vagy a halál túlságosan "könnyű" büntetés egy gyilkosnak? Akik éveket ülnek a rácsok mögött azt a bizonyos napot várva, azoknak van idejük megbékélni annyira a gondolattal, hogy már legszívesebben túl lennének rajt? És mi van, ha az illető ártatlan? Nyilván mindenkinek megvan a véleménye erről.

A David Gale élete csak részben boncolja ezt a kérdést, inkább magára Gale-re, az ő történetére, valamint Bitsey nyomozására fekteti a hangsúlyt. A cím alapján joggal hihetnénk, hogy ez egy életrajzi film, de szó sincs ilyesmiről: az "élete" ezúttal valóban azt jelképezi, hogy itt David Gale élete a tét.

A film két szálon fut: Gale három napon keresztül meséli a riporternek azt, milyen út vezetett oda, hogy most a kivégzését várja. Először egy tanítványa csalta őt kelepcébe, mászott rá a férfira, majd állította be az egészet nemi erőszaknak, szimplán bosszúból. Karrierje derékba tört, felesége elhagyta, ő pedig masszívan zuhant lefelé azon a bizonyos lejtőn. Viszonyt kezdett kolléganőjével, akit később holtan találtak, majd Gale csuklóján pattant is a bilincs: minden jel arra utalt, hogy a férfi gyilkolta meg. A másik szál Bitsey nyomozása, ahogy próbálja felgöngyölíteni az ügyet. Aktív nyomozásba kezd, vajon Gale tényleg ártatlan, ahogy vallja magát?

Alan Parker, az Éjféli Expressz, a Madárka, a Lángoló Mississippi valamint az Angyalszív rendezőjének utolsó filmjéről van szó, amely talán pályájának legjobb darabja. Úgy érinti a morális kérdéseket, hogy nem tolja azokat az arcodba, nem propagálja egyik oldalt sem, mindeközben olyan izgalommal tölt meg jó pár jelenetet, hogy összeszorul a gyomrod. A történetvezetés mesterien van kidolgozva, Parker csak kevésszer esik túlzásokba, például amikor a már lecsúszott David Gale ittasan ordibál este az utcán az ókori, athéni halálbüntetés szokásairól.

Üresjáratokról mentesen, egy (szokás szerint) hibátlan Kevin Spacey-vel, egy szintén zseniális Kate Winslet-el, valamint piszkosul izgalmas üggyel a David Gale élete egy lehengerlő film, amit nemrég, másodjára megtekintve is csak ajánlani tudok - sőt, talán most tudnám ajánlani a legjobban.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]